Smakosze.pl
polędwiczki wieprzowe

Canva / stockfotocz

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe, by były miękkie i soczyste?

9 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Polędwiczki wieprzowe są wyjątkowo smacznym mięsem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak z uwagi na ich delikatność, łatwo przesuszyć je nieumiejętną obróbką. Dlatego z chęcią podpowiemy, jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe smażone, duszone oraz pieczone, aby zawsze wychodziły miękkie i soczyste.

Polędwiczki wieprzowe nie wymagają wielu wymyślnych przypraw, gdyż same w sobie są niebywale smakowite. W kwestii dodatków natomiast mamy ogromne pole do popisu. Polędwiczki pasują zarówno do przepisów nowoczesnych oraz klasycznych. Z takim produktem każdy posiłek będzie wyjątkowo udany.

Szarlotka z musem ze słoika

Szybka szarlotka z musem ze słoika. Dosłownie rozpływa się w ustach

CZYTAJ DALEJ

Jak wstępnie przygotować polędwiczki wieprzowe?

Niezależnie od tego, czy mięso zamierzasz smażyć, czy też dusić, polędwiczki wieprzowe wymagają odpowiedniego traktowania. Zależy nam, aby zachować w nich cały smakowity sok. W przeciwnym razie mięso wyjdzie nieapetyczne i suche jak wiór.

Polędwiczki wieprzowe przed obróbką należy wyjąć odpowiednio wcześnie z lodówki. Przed krojeniem powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Optymalnym czasem wyciagnięcia mięsa jest ok. 60 minut przez jego planowanym przygotowaniem.

Polędwiczki wieprzowe przed smażeniem i duszeniem należy kroić w poprzek w plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Po pokrojeniu rozbić je delikatnie dłonią. Polędwiczki nie wymagają używania tłuczka do mięsa, a wręcz jest to niewskazane.

Po pokrojeniu i rozbiciu, polędwiczki należy odstawić na kilka minut na bok. Dzięki temu zachowają w sobie maksymalną ilość cennej wilgoci. Tak przygotowane mięso, jest gotowe do dalszych kulinarnych działań.

Polędwiczki wieprzowe przeznaczone do pieczenia nie wymagają wcześniejszego krojenia w plastry. Takie mięso najlepiej upiec w całości. Przed pieczeniem warto odstawić je do marynowania na ok. 30 minut.

Jak smażyć i dusić polędwiczki wieprzowe?

Najprostszym sposobem przyrządzenia polędwiczek wieprzowych jest ich usmażenie. Jak je przygotować, aby zachowały swoją soczystość i były miękkie? Należy pamiętać o kilku zasadach.

Nie sól polędwiczek wieprzowych przed smażeniem. Ta przyprawa odciągnie z nich wilgoć i sprawi, że mięso wyjdzie twarde. Wystarczy oprószyć je świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Solenie najlepiej odłożyć na sam koniec przyrządzania potrawy.

Ważne jest także, aby polędwiczki kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu pory w mięsie skutecznie zamkną się, zatrzymując wewnątrz cały smak. Smażenie nie powinno zająć więcej niż 3-4 minut z każdej strony. Mięso gotowe jest, kiedy zacznie wydobywać się z niego bezbarwny płyn.

Duszenie polędwiczek wieprzowych również jest wyśmienitym sposobem na ich przygotowanie. Obsmażone według powyższych wskazówek mięso należy włożyć do garnka i zalać wodą do przykrycia. Całość można wzbogacić dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i innych aromatycznych przypraw.

Zawartość garnka należy doprowadzić do wrzenia. Następnie polędwiczki wieprzowe dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Tak przygotowane mięso gotowe jest do podania.

Jak zrobić doskonałe polędwiczki z piekarnika?

Pieczone polędwiczki wieprzowe zachwycają swoim smakiem. Mięso zamarynuj wcześniej w ulubionych przyprawach. Idealnie pasują do niego zioła, takie jak tymianek, majeranek czy oregano. Aby zapewnić im wyjątkowy smak i aromat, możesz także owinąć polędwiczki wieprzowe w plastry wędzonego boczku.

Zamarynowane i owinięte boczkiem polędwiczki obsmaż na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczenie powinno zająć nie więcej, niż 25-30 minut. Po upływie tego czasu pozwól polędwiczkom odpocząć kilka minut przed krojeniem ich na porcje.

Przed pieczeniem polędwiczki możesz też obsmażyć. Dzięki temu w większym stopniu zachowają swoje soki. Obsmażone wstaw do piekarnika o temperaturze 180 st. C tylko na ok. 15 minut.

Najlepsze polędwiczki w sosie własnym przygotujesz z pomocą tego przepisu. Pieczone polędwiczki Tomasza Strzelczyka zachwycają smakiem i aromatem.

Canva / ErenaWilson

Canva / ErenaWilson

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego do rosołu dodaje się opalaną cebulę?

Porady

Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Powód jest bardzo ważny

Czytaj więcej >
banan

Porady

Dlaczego warto zjeść banana przed snem? Jest lepszy niż mleko

Czytaj więcej >
ryby dietetyk

Porady

Tych ryb lepiej unikaj. Dietetyk ma im wiele do zarzucenia

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? 1 błąd potrafi zniszczyć całe danie

Czytaj więcej >
Kapusta na gołąbki będzie idealna

Porady

Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody

Czytaj więcej >
Wątróbka od Strzelczyka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała przy smażeniu? Strzelczyk pokazał niezawodny trik

Czytaj więcej >