Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jednogarnkowe danie ze schabu. Doskonałe do odgrzewania, jak znalazł na obiad lub imprezę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.01.2023 18:57

Jednogarnkowe danie ze schabu. Doskonałe do odgrzewania, jak znalazł na obiad lub imprezę

Jednogarnkowe danie ze schabu. Doskonałe do odgrzewania, jak znalazł na obiad lub imprezę
canva/Mariha-kitchen

Szukasz pomysłu na pożywne danie jednogarnkowe, które nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy? Przygotuj schab duszony z grzybami i warzywami w aromatycznym sosie. Mięso z papryką, pieczarkami, ogórkami i sosem pomidorowym zniknie z talerzy błyskawicznie.

Jednogarnkowe danie ze schabu jest bardzo proste w przygotowaniu. Jedyne, co należy zrobić, to pokroić mięso i warzywa i dodawać je na patelnię w odpowiedniej kolejności. Cała potrawa dosłownie robi się sama. Danie wystarczy doprawić suszonym majerankiem i słodką papryką mieloną. Będzie pyszne i bardzo aromatyczne.

Do przygotowania jednogarnkowego dania ze schabu wybierz mięso najwyższej jakości. Jeśli kupujesz schab paczkowany, zwróć uwagę nie tylko na datę ważności. Bardzo ważny jest kolor mięsa. Schab musi być różowy. Na opakowaniu nie może skraplać się woda. To znak, że mięso zaczyna się psuć.

Wszystkie składniki na jednogarnkowe danie ze schabu podsmażaj na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, następnie duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Schab będzie soczysty, delikatny i pełen smaku. To doskonałe danie na każdą okazję.

Soczysty schab z pieczarkami, papryką i ogórkami konserwowymi

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości

  • 3 większe cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 papryki czerwone

  • 10 ogórków konserwowych

  • 500 g pieczarek

  • 2 szklanki passaty pomidorowej

  • papryka słodka mielona

  • suszony majeranek

  • cukier

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jednogarnkowe danie ze schabu. Przepis krok po kroku

Schab pokrój w paski lub drobną kostkę, oprósz solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju kilka minut. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Na patelnię wrzuć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę.

Smaż, aż będzie miękka. Dodaj pokrojone pieczarki i ponownie przesmaż całe danie, aż grzyby puszczą sok, który częściowo odparuje. Dodaj pokrojone ogórki, wlej passatę pomidorową.

Całość oprósz cukrem, papryką mieloną, majerankiem i duś około 30 minut na wolnym ogniu. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj również danie jednogarnkowe w meksykańskim stylu- tu poznasz przepis na chili con carne. Pożywny obiad dla całej rodziny będzie gotowy błyskawicznie. Danie jednogarnkowe zrobisz również wyłącznie z ziemniaków i kiełbasy. Obiad jest szybki i pożywny.

jednogarnkowe danie ze schabu
canva/ margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: