Smakosze.pl Restauracje Horrendalna cena śniadania w Chorwacji
canva/NatashaPhoto

Horrendalna cena śniadania w Chorwacji

27 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Chorwacja od wielu lat jest jednym z najczęściej wybieranych lokalizacji wczasowych przez Polaków. Jednym z argumentów mają być rzekome niskie ceny, jednak obecnie rzeczywistość jest inna. Czytelniczka portalu turystyka.wp zdradziła, że za śniadanie zapłaciła aż 70 zł.

Do Chorwacji Polacy jeżdżą od początku przemian systemowych, kiedy granice państw zaczęły być znacznie łatwiejsze do przekroczenia dla zwykłego szarego obywatela.

Umiłowaliśmy ten kraj z uwagi na wspaniałą pogodę, piękne plaże oraz niskie ceny, zarówno noclegów, atrakcji, jak i wyżywienia. W dzisiejszych czasach wszystko się jednak zmienia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wczasy w Chorwacji? Szykuj się na duże wydatki

Mało kto jest przyzwyczajony, że w takim kraju jak Chorwacja, przyjdzie zapłacić krocie za zwykłe śniadanie. Czytelniczka portalu turystyka.wp przekonała się o tym na własnej skórze.

- No naprawdę w restauracjach nie jest tanio, ale śniadanie za 115 kun to już przesada. To ok. 70 zł, a więc za cztery osoby musieliśmy zapłacić 280 zł. Chyba zwariowali! - tłumaczy pani Ania dla turystyka.wp.

Pani Ania zdecydowała się zrezygnować ze śniadania i wybrała się do pobliskiego supermarketu, gdzie zdołała zaoszczędzić znaczną sumę. Mimo wszystko w końcu odwiedziła inną restaurację wraz z całą rodziną.

Chorwacja droższa od Austrii

Na rachunku widocznym poniżej można zobaczyć ile wynosiły ceny za obiad w lokalu, umiejscowionym w miejscowości Zaton. Ciężko powstrzymać się od porównań do warszawskich cen, które są bardzo podobne.

- Zupa pomidorowa za 27 kun (17 zł), piwo bezalkoholowe 0,3 l za 22 kuny (14 zł), sałatka grecka za 55 kun (34 zł), a kotlet z dodatkami kosztował 97 kun, czyli aż 60 zł. W sumie zapłaciliśmy za dania i napoje 360 kun, czyli 220 zł. Kilka miesięcy temu byłam na urlopie w Austrii i tam było taniej. Kto by pomyślał... - wyjawiła czytelniczka.

Rachunek pani Ani

Źródło: screen zdjęcia czytelniczki portalu turystyka.wp

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy