Smakosze.pl
Pasta z makreli

canva/arfo, Getty Images

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

26 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pasta z makreli to zdecydowanie najczęstszy rodzaj pasty kanapkowej, którą smaruje się pieczywo. Jej intensywny rybny i wędzony smak, złamany jest dodatkiem koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakuje na świeżo upieczonej bagietce.

Zazwyczaj pasta kanapkowa jest przygotowana na podstawie jajek - tym razem jednak ten składnik został całkowicie pominięty. Zamiast niego, mięso makreli miesza się z warzywami oraz koncentratem pomidorowym.

Dzięki takiemu połączeniu pasta przypomina w smaku nieco rybę z puszki w sosie pomidorowym. Jest to również wygodny sposób, aby wprowadzić do swojej diety odrobinę ryby.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pastę z makreli

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej. Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 1 makrela wędzona

  • 1 cebula

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka masła

  • sól

  • pieprz

  • szczypta ostrej papryki

  • natka pietruszki

Zacznij od oddzielenia mięsa makreli od ości, kręgosłupa oraz skóry. Przejrzyj mięso, aby mieć pewność, że nie ma w nim ości. Następnie zblenduj je w blenderze na gładką pastę.

Racuchy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

CZYTAJ DALEJ

Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Paprykę umyj, usuń z niej nasiona i również posiekaj. Wrzuć warzywa na patelnię z roztopionym masłem. Smaż je, aż staną się miękkie. Do warzyw dodaj również koncentrat pomidorowy i smaż kilka chwil.

Zawartość patelni ostudź i wrzuć do ryby. Dopraw masę solą, pieprzem, ostrą papryką oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Wymieszaj pastę, aby wszystkie składniki równomiernie się rozłożyły. Smacznego.

Pasta kanapkowa

Źródło: canva/arfo, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >