Smakosze.pl
Puszyste ciasto na naleśniki

canva/Yana Gayvoronskaya

Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?

26 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Naleśniki są jednym z dań, które można zaserwować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. W zależności od użytych składników możemy też wyróżnić naleśniki cienkie oraz wyjątkowo puszyste. Przedstawiamy wam recepturę na ten drugi typ. Sekret tkwi w dodatku sody oczyszczonej.

Do tych naleśników będzie pasowało niemal wszystko. Równie dobrym wyborem będzie polanie ich syropem klonowym lub słodką śmietanką, jak i posmarowanie masłem orzechowym czy innym kremem z orzechów. Pyszną opcją jest też dodanie dżemu czy musu owocowego. Szczególnie polecamy prażone jabłka z tego przepisu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na puszyste i pyszne naleśniki

Składniki:

  • 200 g mąki

  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego

  • 2 jaja

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • 50 g cukru

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierająca powłoką. Naleśniki smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Gotowe przenosimy na talerze i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Surówka

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

CZYTAJ DALEJ

O czym jeszcze warto pamiętać?

Ciasto w tym przepisie powinno być odrobinę gęstsze niż to tradycyjne. Jeśli po wymieszaniu składników takie nie będzie, należy dosypać mąki. Uważajmy jednak, by nie przesadzić z jej ilością — zbyt gęsta masa spowoduje, że placuszki będą płaskie.

Bardzo ważne jest smażenie na średnim ogniu. Zagwarantuje nam ono, że nasze naleśniki się nie przypalą, a jednocześnie ciasto będzie miało szansę trochę urosnąć. Olej dodany do masy z kolei spowoduje, że naleśniki łatwiej zdejmiemy z patelni.

Jeśli w przepisie pominiecie cukier, naleśniki będą dobrze smakowały z wytrawnymi dodatkami np. z jajkiem sadzonym i boczkiem albo z sosem szpinakowym przyrządzonym według tego przepisu (wystarczy, że pominiemy etap dodawania makaronu).

naleśniki na patelni

naleśniki na patelni

Źródło zdjęcia: canva/cottonbro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego — tradycyjny przepis

Przepisy

Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa indyjska z soczewicą

Czytaj więcej >

Przepisy

Surówka z pora z majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Co zrobić, żeby galareta do karpia była klarowna?

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwe spaghetti bolognese

Czytaj więcej >