Idealna na Wielkanoc pieczona szynka w marynacie z musztardy i chrzanu. Palce lizać
Przedstawiamy przepis na Idealną na Wielkanoc pieczoną szynkę w marynacie z musztardy i chrzanu. Wychodzi smaczna, że palce lizać, a nie ma przy niej dużo pracy. Jest też w pełni naturalna, bo nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Koniecznie przygotujcie ją na święta.
Szynka jest typowym mięsem, serwowanym w czasie Wielkanocy. Szynka wędzona i gotowana dobrze sprawdza się w czasie śniadania, jednak domowa szynka pieczona, będzie idealna na obiad, jak i na śniadanie.
Na obiad podaj szynkę na ciepło, krojoną w grubsze plastry. Możesz do niej przygotować też sos. Natomiast na półmisek zimnych wędlin, będzie doskonała ta sama szynka, tyle że dobrze schłodzona i pokrojona w cienkie plasterki.
Idealna na Wielkanoc pieczona szynka w marynacie
Składniki:
-
1 kg surowej szynki wieprzowej
-
2 łyżki musztardy
-
1 łyżeczka chrzanu
-
1 łyżka keczupu
-
2 łyżki oleju
-
garść listków laurowych
-
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-
sól
Przygotowanie pieczonej szynki
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą. Na marynatę musztardę wymieszaj z chrzanem, keczupem i olejem. Dodaj do niej listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu.
Do przygotowanej marynaty włóż szynkę, dokładnie posmaruj ją marynatą. Naczynie z mięsem przykryj folią spożywczą, wstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Po zamarynowaniu przełóż mięso do brytfanny, obłóż je listkami laurowymi i ziarnami ziela z marynaty.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz mięso ok. 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz szynkę jeszcze ok. 25 minut, by przyrumieniła się jej skórka.
Wskazówka:
Jeśli serwujesz szynkę na ciepło, po wyjęciu z piekarnika pozostaw ją na ok. 15 minut, by zawarte w niej soki równomiernie się rozeszły. Dzięki temu mięso będzie smaczniejsze.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kruchy i soczysty schab , a także na wieprzowinę pieczoną w sosie własnym .
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Delikatne i soczyste kotlety schabowe marynowane w śmietanie. Idealna propozycja obiadowa
-
Jak uratować mętny rosół? Wiemy co trzeba zrobić, zdradzamy najlepsze patenty
-
Niezawodny przepis na domowy majonez. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego
Źródło: doradcasmaku