Smakosze.pl Przepisy Idealne na Wielkanoc jajka w buraczanej zalewie. Goście oniemieją z zachwytu
canva/margouillatphotos

Idealne na Wielkanoc jajka w buraczanej zalewie. Goście oniemieją z zachwytu

17 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Na święta przyrządzacie zwykle tradycyjne potrawy, ale chcielibyście też czymś zaskoczyć gości. Czym? Może idealnymi na Wielkanoc jajkami w buraczanej zalewie? Ich przygotowanie jest bardzo proste, co w tym zaganianym czasie jest bardzo ważne. A goście z pewnością oniemieją z zachwytu.

Wielkanocny stół z pewnością nie obędzie się bez jajek. Zwłaszcza w czasie uroczystego śniadania. Większość z was poda z pewnością jajka z majonezem, pastą czy faszerowane pieczarkami. Te pierwsze i najprostsze można doskonale odmienić, wkładając je po ugotowaniu i obraniu do buraczanej zalewy. Dzięki niej zyskają piękny kolor i niepowtarzalny smak.

Idealne na Wielkanoc jajka w buraczanej zalewie. Goście oniemieją z zachwytu

Składniki:

  • 6 jajek

  • 1/2 szklanki wody

  • 1/2 szklanki koncentratu buraczanego

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

  • 2 listki laurowe

  • 1 ząbek czosnku

  • szczypta soli

Przygotowanie jajek w buraczanej zalewie

Jajka ugotuj na twardo. Gotuj je nie dłużej niż 8-9 minut, by nie miały zielonkawej obwódki wokół żółtek.

Jajka wystudź w zimnej wodzie, obierz je ze skorupek. Wodę wymieszaj z koncentratem buraczanym, octem i przyprawami.

Do przygotowanej zalewy włóż ugotowane jajka. Naczynie przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki, by nabrały różowego koloru.

Wskazówka:

Im dłużej trzymasz jajka w buraczanej zalewie, tym będą miały intensywniejszy kolor i wyraźniejszy smak. Najlepiej pozostawić je w kolorowym płynie na całą noc.

Z naszego serwisu dowiesz się, jak szybko i ładnie obrać jajka , a także, co zrobić, żeby jajka nie pękały w czasie gotowania .

koncentrat buraczany
koncentrat buraczany

Źródło zdjęcia: canva/ogichobanov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przeslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy