Jak szybko i ładnie obrać jajka? Mamy najlepszy sposób
Obieranie jajek ugotowanych na twardo ze skorupki często kończy się fiaskiem. Wraz ze skorupką odrywają kawałki białka, przez co jajka nie prezentują się zbyt ładnie. Aby ułatwić sobie ściąganie skorupki, wsyp do gotujących się jaj 1 czubatą łyżkę soli. Przyprawa przyczynia się do łatwiejszego odchodzenia skorupki.
Jajka gotowane na twardo są ważną częścią codziennego jadłospisu wielu Polaków - zwykle jadane są na śniadanie, z uwagi na znajdujące się w nich liczne substancje odżywcze. Każdy więc doskonale zna irytację, jaką można poczuć przy obieraniu jajek.
Ciężko wszak o gorsze zajęcie, niż obieranie jajek na twardo z samego rana, kiedy skorupka odrywa się małymi kawałkami wraz z cenną zawartością. Na szczęście mamy prosty sposób, który eliminuje tę niedogodność.
Do gotujących się jajek wsyp sól
Niektórzy z pewnością spotkali się z widokiem, gdy ktoś do gotujących się jajek na twardo wsypuje sól. Z początku może wydawać się to dziwne, jednak stoi za tym bardzo konkretny powód.
Dobrze posolona woda ma nieco zasadowy odczyn, który ułatwia odklejanie się skorupki od jajka. Łącząc ją z odpowiednią techniką gotowania i obierania, każde jajko na twardo wyjdzie idealnie.
Co ciekawe, dla komfortu obierania, lepiej wybierać starsze jajka. Młode sztuki charakteryzują się większą kwaśnością, która utrudnia usuwanie skorupki. Im starsze się stają, tym pH rośnie i błona pomiędzy skorupką a białkiem robi się mniej elastyczna i wytrzymała.
Jak gotować i obierać jajka?
Na godzinę przed gotowaniem wyciągnij jajka z lodówki, aby się ociepliły. Włóż je delikatnie do garnka, zalej je zimną wodą i wsyp 1 czubatą łyżkę soli. Postaw naczynie na gazie i zagotuj wodę.
Jajka we wrzącej wodzie, w zależności od ich wielkości, powinny spędzić 7 do 9 minut. Po tym czasie wylej wrzątek i zalej jajka zimną wodą z kranu. Nagła zmiana temp. także korzystnie wpłynie na łatwość obierania.
Pod koniec zlej chłodny płyn, zakryj garnek pokrywką i intensywnym ruchem zacznij nim trząść. Jajka uderzając o siebie i ścianki popękają skorupkę i poluźnią ją. Po wszystkim zostaje gładkim ruchem ściągnąć skorupkę.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz patent na maślankowe kotlety z piersi kurczaka. Ten tekst wyjawia przepis na kotlety schabowe marynowane w maślance.
Źródło zdjęcia: canva/amriphoto, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie. Przepis na pyszny niedzielny obiad
Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy patent na idealne śniadanie
Źródło: kulinarneprzeboje; gotowanie.onet