Smakosze.pl Przepisy Idealne ogórki kiszone według siostry Anastazji. Już wiadomo, co jest tajemnicą ich smaku
screen z kanału Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/bit245

Idealne ogórki kiszone według siostry Anastazji. Już wiadomo, co jest tajemnicą ich smaku

9 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli myślicie już o pierwszych przetworach, mamy dla was sprawdzony przepis siostry Anastazji na kiszone ogórki. Wychodzą idealne — chrupiące i w sam raz kwaśne. Wiadomo już, że tajemnicą ich smaku jest odpowiednia zalewa. Istotna też jest jej temperatura.

Kiszone ogórki to obok kiszonej kapusty najpopularniejsza kiszonka. Przetwory te urzekają swym orzeźwiającym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Jeśli chodzi o ogórki, jest ona nawet wyższa niż świeżych warzyw. Kiszone ogórki zawierają bowiem sporo witaminy C, a także cenne bakterie probiotyczne.

Idealne ogórki kiszone powinny być jędrne i chrupiące. I dokładnie takie wychodzą z przepisu siostry Anastazji. W czym tkwi ich tajemnica? Siostra zalewa ogórki solanką, czyli mieszanką wody i soli. Ważne jest też jednak to, że płyn ten jest gorący.

Przepis na kiszone ogórki siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 4-6 ząbków czosnku

  • korzeń chrzanu

  • koper z nasionami

  • liście czarnej porzeczki lub wiśni

  • ok. 1 l wody

  • 1 czubata łyżka soli

Przygotowanie ogórków

Ogórki przebierz, dokładnie umyj, osusz. Ząbki czosnku przekrój na pół, możesz je wcześniej obrać, ale nie jest to konieczne.

Korzeń chrzanu obierz ze skórki, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Koper opłucz, dokładnie osusz. Liście porzeczki lub wiśni opłucz, osusz.

Przygotuj wyparzone, litrowe słoiki. Na dno każdego włóż 1-2 liście wiśni lub porzeczki. Ułóż w nich ogórki, stawiając je ciemniejszym końcem do dołu.

Do każdego słoika dodaj po 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i kawałek kopru. Wodę zagotuj z solą.

Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach. Nałóż pokrywki, zamknij słoiki, pozostaw je w temperaturze pokojowej do ukiszenia.

Po ok. 6 dniach, gdy zalewa w ogórkach zrobi się mętna, zapasteryzuj ogórki. W tym celu włóż słoiki do wyścielonego papierem lub ściereczką garnka, zalej wodą, tak by sięgała ok. 2 cm poniżej szyjki słoika i gotuj je ok. 2 minuty, licząc od momentu, jak woda w garnku się zagotuje.

Z naszej strony dowiesz się też, w jaki sposób rozpoznać, że ogórki kiszone są zepsute . Poznasz też różnicę między ogórkami kiszonymi, a kwaszonymi .

ogórki
ogórki

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Wytrazek Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy