Smakosze.pl Porady Babcia zawsze dodawała go do wody i piła po Wigilii. Idealny patent na przejedzenie
Canva / undefined undefined

Babcia zawsze dodawała go do wody i piła po Wigilii. Idealny patent na przejedzenie

24 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Po świątecznej uczcie ciężko Ci wstać z krzesła? Babcia ma na to sprawdzony sposób. Po obfitym posiłku wypija szklankę wody z dodatkiem octu jabłkowego. Ta prosta mikstura działa cuda.

Uczucie przejedzenia nie jest niczym przyjemnym. Na szczęście możesz temu prosto zaradzić. Wystarczy odrobina octu jabłkowego wymieszanego z wodą. Ulga po wypiciu jest nie do opisania.

Czemu ocet jabłkowy pomaga na przejedzenie?

Nadmiernie obciążony żołądek błaga o chwilę wytchnienia . Bogactwo smażonych świątecznych potraw nie pozostało dla niego obojętne . Aby mu ulżyć, w ymieszaj ocet jabłkowy z ciepłą wodą . Na szklankę płynu wystarczy 1 łyżka octu .

Ocet jabłkowy zwiększa kwasowość soków żołądkowych . Dzięki temu przyspiesza oraz ułatwia trawienie . Smak nie jest może powalający, za to skuteczność niezaprzeczalna .

Jeśli nie możesz przemóc się do octu, zastąp go odrobiną soku z cytryny . Działanie pozostaje podobne przy znacznie łagodniejszym smaku . Aby nieco osłodzić miksturę, możesz dodać do niej łyżeczkę miodu .

Co poza octem jabłkowym pomaga na trawienie?

Woda z octem lub cytryną to nie jedyne metody na świąteczną niestrawność . W swoim domu możesz znaleźć inne produkty, które pomogą z tą przypadłością . Oto niektóre z nich.

Najprostszym i całkiem smacznym sposobem jest wypicie szklanki gorącej herbaty . Napój wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, a więc i trawienie . Najlepiej, aby była gorzka, ewentualnie posłodzona odrobiną miodu .

Napar z mięty lub rumianku również przyniesie nam niewypowiedzianą ulgę . Równie mile widziane przez żołądek jest też wypicie gorącej wody z plasterkami imbiru . Te sposoby mają potwierdzoną skuteczność i sprawdzone działanie . Syn Magdy Gessler ocet jabłkowy przygotowuje samodzielnie . Kwaśny dodatek jest niezastąpiony przy pieczeniu biszkoptu .

Canva / Saaster
Canva / Saaster

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy