Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zostały Ci warzywa z sałatki jarzynowej? Cudownie, jest sprytny sposób na ich wykorzystanie

Zostały Ci warzywa z sałatki jarzynowej? Cudownie, jest sprytny sposób na ich wykorzystanie

Kotlety jarzynowe
canva/zia_shusha

Kotlety jarzynowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych do sałatki warzyw. Przepis na ten przysmak nie jest skomplikowany, a z pewnością spodoba się nie tylko amatorom tradycyjnego rarytasu z majonezem. Musicie spróbować.

Warzywa, które ugotowaliśmy do sałatki jarzynowej, możemy z powodzeniem wykorzystać również do przygotowania smacznych kotletów. Wystarczy rozdrobnić je i połączyć z jajkiem oraz kaszą manną czy bułką tartą. Po usmażeniu będą fantastyczne.

Składniki:

  • 3 średnie marchewki

  • 1 niewielka pietruszka

  • 1 mały seler

  • 1 duże jajo

  • bułka tarta lub kasza manna

  • mielone ziele angielskie

  • sól i pieprz do smażenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety jarzynowe? Przepis jest bardzo prosty

Ugotowane, ostudzone i obrane warzywa rozdrabniamy przy pomocy blendera na niemal gładką masę. Wbijamy jajo, a następnie doprawiamy masę wedle uznania zmielonym zielem angielskim, solą i pieprzem.

Wsypujemy bułkę tartą lub kaszę mannę, jeśli masa jest zbyt rzadka. Starannie wyrabiamy, a następnie formujemy podłużne kotlety. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Wskazówka: zamiast kaszy manny czy bułki tartej możecie dodać dowolne ugotowane ziarno, które zalega wam w lodówce. Świetnie sprawdzi się np. pszenica z gotowania kutii.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybami. Być może skusi was też znakomity przepis na pierogi z soczewicą.

Kotlety jarzynowe są pyszne
canva/Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: