Zostały Ci warzywa z sałatki jarzynowej? Cudownie, jest sprytny sposób na ich wykorzystanie
Kotlety jarzynowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych do sałatki warzyw. Przepis na ten przysmak nie jest skomplikowany, a z pewnością spodoba się nie tylko amatorom tradycyjnego rarytasu z majonezem. Musicie spróbować.
Warzywa, które ugotowaliśmy do sałatki jarzynowej, możemy z powodzeniem wykorzystać również do przygotowania smacznych kotletów. Wystarczy rozdrobnić je i połączyć z jajkiem oraz kaszą manną czy bułką tartą. Po usmażeniu będą fantastyczne.
Składniki:
3 średnie marchewki
1 niewielka pietruszka
1 mały seler
1 duże jajo
bułka tarta lub kasza manna
mielone ziele angielskie
sól i pieprz do smażenia
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety jarzynowe? Przepis jest bardzo prosty
Ugotowane, ostudzone i obrane warzywa rozdrabniamy przy pomocy blendera na niemal gładką masę. Wbijamy jajo, a następnie doprawiamy masę wedle uznania zmielonym zielem angielskim, solą i pieprzem.
Wsypujemy bułkę tartą lub kaszę mannę, jeśli masa jest zbyt rzadka. Starannie wyrabiamy, a następnie formujemy podłużne kotlety. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Wskazówka: zamiast kaszy manny czy bułki tartej możecie dodać dowolne ugotowane ziarno, które zalega wam w lodówce. Świetnie sprawdzi się np. pszenica z gotowania kutii.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybami. Być może skusi was też znakomity przepis na pierogi z soczewicą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chrupiąca surówka do obiadu. Dorzuć do niej 2 pyszne składniki, a będzie hitem
Zostały Ci warzywa z sałatki jarzynowej? Cudownie, jest sprytny sposób na ich wykorzystanie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama