Smakosze.pl

Canva / margouillatphotos

Chrupiąca surówka do obiadu. Dorzuć do niej 2 pyszne składniki, a będzie hitem

26 Grudnia 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Znamy wyśmienity przepis na obiadową surówkę. Jej podstawę stanowi chrupiąca cykoria oraz soczyste jabłko. Charakterystyczny smak liści idealnie współgra ze słodko-kwaśną, owocową nutą. Surówka znakomicie komponuje się z drobiem oraz rybami.

Jeśli obawiasz się, że cykoria w surówce będzie zbyt gorzka, możesz przed przyrządzeniem wymoczyć ją w wodzie. Nadmiar goryczki bez trudu wyciągniesz także za pomocą soli. Surówkę serwuje się z aksamitnym, musztardowo-śmietanowym sosem. Na samą myśl, aż cieknie ślinka.

Przepis na prostą i apetyczną surówkę do obiadu

Składniki:
  • 2 duże cykorie

  • 2 jabłka

  • sok z cytryny

  • garść orzechów włoskich

  • szczypiorek

Składniki na sos:
  • 1/2 łyżki musztardy

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 2/3 szklanki śmietany 18%

  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Surówka z cykorii i jabłka krok po kroku

Cykorię na surówkę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Liście oddziel od głąba i pokrój je w paseczki. Warzywo przełóż do salaterki.

Jabłka umyj, obierz i przekrój na pół. Usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój owoc w kostkę. Na koniec skrop go sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu.

Orzechy do surówki drobno posiekaj. Upraż je na suchej patelni. Gotowe do zdjęcia z ognia są w momencie, w którym zaczną wydzielać intensywny aromat.

Przygotuj sos do surówki. W tym celu wszystkie niezbędne składniki przełóż do miseczki. Połącz je starannie za pomocą rózgi kuchennej lub miksera.

Do salaterki z cykorią dodaj jabłka oraz orzechy. Surówkę polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj ją także posiekanym szczypiorkiem.

Doskonałą surówkę z kiszonej kapusty przygotujesz wedle tej receptury . Ten obiadowy dodatek na bazie jabłka z pewnością posmakuje całej rodzinie .

Canva / Michel VIARD
Canva / Michel VIARD

 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >