Smakosze.pl Porady Ile soli potrzeba do zrobienia zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje
Fot. Canva/Shaiith

Ile soli potrzeba do zrobienia zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje

2 maja 2024

Smakosze uwielbiają ogórki małosolne. Chrupkość i wyjątkowy smak sprawiają, że zajadamy się nimi z przyjemnością. Jednak, ile soli dokładnie potrzeba do zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje, które gwarantują wyborny efekt.

Ogórki małosolne pełne smaku

Ogórki małosolne kojarzą się nam z wiosną, dlatego z utęsknieniem na nie czekamy. Pyszne, chrupiące warzywa pasują do wielu dań obiadowych, surówek i kanapek . Zajadamy się nimi i lubimy przyrządzać. Jednak bywa, że nie zawsze wychodzą tak, jak powinny.

Powodem jest zalewa na ogórki małosolne i proporcje soli. Podpowiadamy, jakich proporcji użyć, by wyszła nam najlepsza zalewa. Ta sprawi, że ogórki małosolne podbiją podniebienie niejednego smakosza . Dlatego dowiedz się, ile soli dodać na litr wody.

ogórki małosolne
Fot. Canva/holbinski
Nie do wiary, ile kosztuje rosół w restauracji Lewandowskiego. Cena może zaskoczyć

Jak zrobić ogórki małosolne?

Składniki:

  • 1 kg niedużych ogórków
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 gałązki kopru

Przygotowanie ogórków małosolnych zacznij od dokładnego umycia warzyw i ułożenia ich ciasno w słoju. Możesz użyć glinianego naczynia . Słój lub naczynie dokładnie umyj i wyparz.

Zagotuj wodę z solą i zalej nią ogórki . Dołóż czosnek i koper . Ogórki małosolne powinny być już gotowe następnego dnia.

Te proporcje gwarantują sukces

Przygotowanie ogórków małosolnych jest bardzo proste. Jednak musisz tu pamiętać o odpowiednich proporcjach. Dlatego użyj 1 łyżki soli na 1 litr wody. Dzięki temu ogórki małosolne wyjdą takie, jak powinny . Będą chrupiące, świeże i tak bardzo apetyczne.

Polecamy ten sprawdzony sposób na ogórki małosolne. Dzięki tym proporcjom soli i wody zalewa wyjdzie w sam raz. Wypróbuj przepis w swojej kuchni i ciesz się wyjątkowym smakiem ogórków małosolnych. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sernik na zimno z wafelkami. Podawaliśmy przepis na apetyczne placki z cukinii i ryżu.

ogórki małosolne
Fot. Canva/olegganko

Źródło: beszamel.se.pl

Mieszam dżem jabłkowy z sodą oczyszczoną. Nikt nie wierzy, co z tego powstaje
Smaruję nim ciasto francuskie i kładę na nim ser i pomidory. Ta przekąska nie ma sobie równych
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy