Ile soli potrzeba do zrobienia zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje
Smakosze uwielbiają ogórki małosolne. Chrupkość i wyjątkowy smak sprawiają, że zajadamy się nimi z przyjemnością. Jednak, ile soli dokładnie potrzeba do zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje, które gwarantują wyborny efekt.
Ogórki małosolne pełne smaku
Ogórki małosolne kojarzą się nam z wiosną, dlatego z utęsknieniem na nie czekamy. Pyszne, chrupiące warzywa pasują do wielu dań obiadowych, surówek i kanapek . Zajadamy się nimi i lubimy przyrządzać. Jednak bywa, że nie zawsze wychodzą tak, jak powinny.
Powodem jest zalewa na ogórki małosolne i proporcje soli. Podpowiadamy, jakich proporcji użyć, by wyszła nam najlepsza zalewa. Ta sprawi, że ogórki małosolne podbiją podniebienie niejednego smakosza . Dlatego dowiedz się, ile soli dodać na litr wody.
Jak zrobić ogórki małosolne?
Składniki:
- 1 kg niedużych ogórków
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 8 ząbków czosnku
- 4 gałązki kopru
Przygotowanie ogórków małosolnych zacznij od dokładnego umycia warzyw i ułożenia ich ciasno w słoju. Możesz użyć glinianego naczynia . Słój lub naczynie dokładnie umyj i wyparz.
Zagotuj wodę z solą i zalej nią ogórki . Dołóż czosnek i koper . Ogórki małosolne powinny być już gotowe następnego dnia.
Te proporcje gwarantują sukces
Przygotowanie ogórków małosolnych jest bardzo proste. Jednak musisz tu pamiętać o odpowiednich proporcjach. Dlatego użyj 1 łyżki soli na 1 litr wody. Dzięki temu ogórki małosolne wyjdą takie, jak powinny . Będą chrupiące, świeże i tak bardzo apetyczne.
Polecamy ten sprawdzony sposób na ogórki małosolne. Dzięki tym proporcjom soli i wody zalewa wyjdzie w sam raz. Wypróbuj przepis w swojej kuchni i ciesz się wyjątkowym smakiem ogórków małosolnych. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sernik na zimno z wafelkami. Podawaliśmy przepis na apetyczne placki z cukinii i ryżu.
Źródło: beszamel.se.pl