Sól to jedna z najpopularniejszych przypraw świata – jest obecna zasadniczo we wszystkich kulturach na całym globie, stanowiąc niezbędny składnik wielu potraw. W gastronomii używa się soli zarówno jako wzmacniacza smaku, jak i naturalnego konserwantu. Z chemicznego punktu widzenia sól to chlorek sodu, w proporcji 39,34% sodu do 60,66% chloru.
Sól jest przede wszystkim wydobywana z kopali soli (sól kamienna), gdzie później poddawana jest oczyszczaniu (warzeniu) skąd trafia na sklepowe półki. Precyzyjniej rzecz ujmując, wydobywanym minerałem jest halit. Coraz większą popularnością cieszy się jednak również sól morska, pozyskiwana na skutek odparowywania wody morskiej.
Podstawowe dwa rodzaje soli to sól kamienna oraz sól morska. Ta pierwsza wydobywana jest w kopalniach na całym świecie – do największych producentów soli należą Chiny, USA, Niemcy, Indie, Kanada i Meksyk. W Polsce sól kamienną wydobywa się przede wszystkim w kopalni soli w Kłodawie – stąd właśnie pochodzi sól kłodawska.
Sól kamienną możemy spotkać w sklepach zarówno w postaci nieoczyszczonej, jak i w postaci soli warzonej – czyli oczyszczonej. Sól kamienna zwykle ma biały kolor, jednak spotykana jest także w szarych, różowych i niebieskich wariantach.
Innym rodzajem soli jest wzmiankowana wyżej sól morska, powstająca na skutek odparowywania wody morskiej. W smaku jest bardziej intensywna od soli morskiej, co zawdzięcza bogatszemu składowi mineralnemu.
Sól możemy podzielić nie tylko przez pryzmat miejsca wydobycia, ale także przez wzgląd na dodatki, jakie ta może zawierać. Na rynku dostępna jest na przykład sól ziołowa, zawierająca suszony czosnek, paprykę czy bazylię, sól jodowana – wzbogacona o jod – czy sól wędzona, przeznaczona przede wszystkim do mięs. Na popularności zyskuje także delikatna, pochodząca z Pakistanu sól himalajska.
W diecie człowieka sól jest niezbędna, jednak spożywanie jej w zbyt dużych ilościach może zaszkodzić. Nadmierna konsumpcja soli może prowadzić do raka żołądka, chorób serca, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy czy otyłości.
Niemniej, sól jest jednym z podstawowych elektrolitów w organizmie człowieka, odpowiadając za utrzymanie właściwego poziomu wody w komórkach, a także za przewodzenie impulsów nerwowych czy ogólny dobrostan układu nerwowego. Sól jest konieczna także w procesie transportu glukozy do komórek, a w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi.
Pokaż więcej
Nowe odkrycia naukowe rzucają cień na tradycję gotowania makaronu. Okazuje się, że zwykły sposób postępowania nie jest tak niewinny, jak mogłoby się wydawać.
Pieczarki to bardzo uniwersalny produkt, który świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu, różnorodnych posiłków. Zarówno tych tradycyjnych potrawach, jak i w szybkich posiłkach, które przygotowujemy np. do pracy. Należy jednak wiedzieć, jak je odpowiednio przesmażać, aby nie ściemniały. Ten sposób może Was zaskoczyć
Nie od dziś wiadomo, ze Internet to prawdziwa kopalnia bardzo przydatnych informacji. Mowa między innymi o tak zwanych lifehackach, które ułatwiają nam codziennie funkcjonowanie. Szczególnie popularne są te publikowane na platformie YouTube, gdzie wszystko jest dokładnie zobrazowane. Tym razem mamy do zaproponowania patent z wykorzystaniem sody oczyszczonej i soli. Będziecie zaskoczeni tym, jakie zastosowanie mogą mieć te produkty.
Cytryna jest uniwersalnym owocem cytrusem, który ma dość kwaśny smak. Jest naturalnym i jednocześnie najczęściej głównym składnikiem orzeźwiającego napoju, czyli lemoniady. Oprócz oczywistych zastosowań cytrynę można również użyć na inne sposoby. Jednym z nich jest połączenie jej z solą.
Liść laurowy to produkt, który jest bardzo uniwersalny. Zazwyczaj kojarzy się go z wszelkiego rodzaju potrawami, których jest dodatkiem i można go znaleźć po prostu w kuchni. Okazuje się, że jest to rzecz bardziej wszechstronna, niż można to sobie wyobrazić. Mianowicie nie musi być stosowany tylko podczas gotowania. Ma również inne ukryte umiejętności.
Lekarz kazał ograniczyć sól? A może nie chcesz czekać, by do niego trafić? Oto sposoby, by nawet niesolone ziemniaki rozbłysły pełnią smaku.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) pojawiły się komunikaty z ostrzeżeniem. Z jego treści wynika, że dwa produkty zostaną wycofane ze sprzedaży. Wykryto w nich substancje i bakterie, które pod żadnym pozorem nie mogą trafić do organizmu człowieka. O jakie produkty dokładnie chodzi?
Karkówka to mięso, które jest częstym elementem kolacji w postaci grilla. Idealnie nadaje się na tego typu okazje i nie tylko. Najważniejsze jest to, aby ją dobrze zamarynować, a będzie świetnie smakować w każdej postaci.
Kluski kładzione to zdecydowanie szybka i prosta przekąska, która zasmakuje wielu osobom. Można je jeść na wiele sposobów. Między innymi na słodko, czyli z cukrem, na słono np. z cebulką i dodatkami, ewentualnie z sosem, albo po prostu bez żadnych innych składników. W każdej wersji będą przepyszne.
Można źle posolić zupę na kilka sposobów. Doświadczone kucharki i kucharze wiedzą o tym dobrze. Przypomnijmy jednak zasady, by upewnić się, że znamy je wszystkie.
Ziemniaki to warzywa, które należy przechowywać w określony sposób, aby ich żywotność była dłuższa. Istnieje wiele sposobów na to jak to robić, lecz nie wszystkie są zawsze skuteczne. Jeden na pewno Cię pozytywnie zaskoczy.
Domowe sztuczki kuchenne wykraczają poza gotowanie. Oto proste zastosowanie składników spożywczych jako prostych środków chemicznych. Sprzyjają one utrzymywaniu odpowiedniego dla żywności środowiska w naszej lodówce.
Przypalony garnek to zjawisko, z którym spotyka się wiele osób. Niestety gotując w kuchni, często przytrafiają się takie sytuacje. Najważniejsze, aby wiedzieć, jak sobie z nimi poradzić. Istnieje wiele sposób na to, jak taki garnek doprowadzić do porządku, jednak tylko niektóre są skuteczne, szczególnie patent z solą.
W Internecie znajduje się mnóstwo patentów, które mogą ułatwić nam życie. Sporo sztuczek dotyczy problemów występujących powszechnie kuchni. Zamiast wydawać krocie na chemię domową, można posiłkować się ty, co już mamy w domu. Tym razem zdradzimy co można zyskać, dodając pastę do zębów do garnka z wodą. Efekt pozytywnie zaskakuje.
Wybierając się do sklepu na zakupy, warto wcześniej sobie zrobić listę potrzebnych produktów, które chcemy kupić. Ważne jest jednak to, aby te produkty były zdrowe i miały odpowiedni skład. Niestety istnieją artykuły spożywcze, po które nie warto sięgać. Koniecznie sprawdź, o jakim mowa.
Co się stanie po połączeniu jogurtu z solą? Efekt może zachwycić. Jedno jest pewne- będzie pysznie. Ten przepis wymaga tylko dwóch składników i bardzo mało pracy
Liście laurowe to produkt, który wiele osób ma kuchni. Oczywiście ma zastosowania kulinarne, ale nie tylko. Jak się okazuje, mogą być one wykorzystane do wielu innych rzeczy, które np. pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Sól również nie musi być tylko uzupełnieniem smaku potrawy. Koniecznie sprawdź, do czego jeszcze mogą Ci się przydać liście laurowe i sól.
Zatkany zlew w kuchni to denerwujący problem. Woda odpływa wolno albo w ogóle nie znika z komory zlewu. Co robić w takiej sytuacji? Zanim wezwiemy hydraulika, warto sięgnąć po sprawdzony sposób. Dzięki niemu odetkamy zatkany zlew.
Czy jest w kuchni coś prostszego niż gotowanie ziemniaków? Chyba nawet robienie kanapki jest wyzwaniem w porównaniu. A jednak, można popełnić kilka błędów nawet przy tak banalnej czynności.
Podnieceni świątecznym nastrojem, mówimy o samych dobrych stronach zbliżającej się Wigilii. Jednak musimy być przygotowani także na te nie najlepsze. Należą do nich plamy na obrusach i koszulach.
Już niedługo Boże Narodzenie, a to pod względem kulinarnym oznacza jedno. Na naszych stołach nie zabraknie tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jednak czasem ulubione danie Polaków wychodzi wodniste. Przyczyną jest wsypanie składnika, który każdy z nas ma w swojej kuchni.
Zanim przeczytasz ten tekst, uprzedzamy. Może on wywołać niemały szok. Mamy bowiem do czynienia z dietetykiem, który uspokaja nasze sumienia, a to widok, do którego nie jesteśmy zbyt przyzwyczajeni.
Czy wiesz, co się stanie, gdy ogórka nakłujesz igłą? Warto się o tym samemu przekonać. Już wkrótce efekt pysznie zaskoczy. Wrócisz do tego triku szybciej, niż myślisz.
Jesień to prawdziwy raj dla grzybiarzy. Niestety czasem w przyniesionych do domu grzybach znajdujemy niechcianych gości. Jak pozbyć się robaków z grzybów? Jest na to sprawdzony i skuteczny sposób.
Sól, jak się okazuje, jest przyprawą, która ma zastosowanie nie tylko w kuchni. Weź ją ze sobą na Wszystkich Świętych, a nie będziesz żałować. Czytaj dalej, a dowiesz się, po co brać sól na cmentarz. Ten trik będziesz wykorzystywać, co roku.
Prosty sposób na czyszczenie deski do krojenia zdejmuje nam z barków trudny obowiązek. Wystarczy cytryna, która sprawdzi się tu lepiej niż płyn do zmywania, nie mówiąc już o bardziej inwazyjnej chemii.
Nie każdy ser jest tak samo zdrowy i pełnowartościowy. Na rynku dostępne są produkty o ubogich składnikach i wartościach odżywczych. Znana dietetyczka radzi, jakich rodzajów tego produktu unikać i czym kierować się przy wyborze sera.
Czy pomimo drogich środków chemicznych twoja zmywarka nie domywa naczyń? Jest na to sposób. Wystarczy, że przygotujesz domowy środek, który raz-dwa poradzi sobie nawet z najtrudniejszymi zabrudzeniami. Poznaj patent, a już nigdy nie sięgniesz po drogą chemię z drogerii. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.