Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Sól

Sól

Sól – czym jest? Podstawowe informacje

Sól to jedna z najpopularniejszych przypraw świata – jest obecna zasadniczo we wszystkich kulturach na całym globie, stanowiąc niezbędny składnik wielu potraw. W gastronomii używa się soli zarówno jako wzmacniacza smaku, jak i naturalnego konserwantu. Z chemicznego punktu widzenia sól to chlorek sodu, w proporcji 39,34% sodu do 60,66% chloru. 

Sól jest przede wszystkim wydobywana z kopali soli (sól kamienna), gdzie później poddawana jest oczyszczaniu (warzeniu) skąd trafia na sklepowe półki. Precyzyjniej rzecz ujmując, wydobywanym minerałem jest halit. Coraz większą popularnością cieszy się jednak również sól morska, pozyskiwana na skutek odparowywania wody morskiej. 

Jakie są rodzaje soli?

Podstawowe dwa rodzaje soli to sól kamienna oraz sól morska. Ta pierwsza wydobywana jest w kopalniach na całym świecie – do największych producentów soli należą Chiny, USA, Niemcy, Indie, Kanada i Meksyk. W Polsce sól kamienną wydobywa się przede wszystkim w kopalni soli w Kłodawie – stąd właśnie pochodzi sól kłodawska. 

Sól kamienną możemy spotkać w sklepach zarówno w postaci nieoczyszczonej, jak i w postaci soli warzonej – czyli oczyszczonej. Sól kamienna zwykle ma biały kolor, jednak spotykana jest także w szarych, różowych i niebieskich wariantach.

Innym rodzajem soli jest wzmiankowana wyżej sól morska, powstająca na skutek odparowywania wody morskiej. W smaku jest bardziej intensywna od soli morskiej, co zawdzięcza bogatszemu składowi mineralnemu.

Sól możemy podzielić nie tylko przez pryzmat miejsca wydobycia, ale także przez wzgląd na dodatki, jakie ta może zawierać. Na rynku dostępna jest na przykład sól ziołowa, zawierająca suszony czosnek, paprykę czy bazylię, sól jodowana – wzbogacona o jod – czy sól wędzona, przeznaczona przede wszystkim do mięs. Na popularności zyskuje także delikatna, pochodząca z Pakistanu sól himalajska.

Czy sól jest zdrowa?

W diecie człowieka sól jest niezbędna, jednak spożywanie jej w zbyt dużych ilościach może zaszkodzić. Nadmierna konsumpcja soli może prowadzić do raka żołądka, chorób serca, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy czy otyłości. 

Niemniej, sól jest jednym z podstawowych elektrolitów w organizmie człowieka, odpowiadając za utrzymanie właściwego poziomu wody w komórkach, a także za przewodzenie impulsów nerwowych czy ogólny dobrostan układu nerwowego. Sól jest konieczna także w procesie transportu glukozy do komórek, a w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi.

Pokaż więcej

sól w rosole
27.11.2024 22:00 Polacy jej unikają, a wcale nie muszą. Dietetyk mówi jasno „2 łyżeczki w ciągu dnia”

Zanim przeczytasz ten tekst, uprzedzamy. Może on wywołać niemały szok. Mamy bowiem do czynienia z dietetykiem, który uspokaja nasze sumienia, a to widok, do którego nie jesteśmy zbyt przyzwyczajeni.

ogórki
21.11.2024 19:01 Złap za ogórka i wbij w niego igłę. Za ten trik ktoś powinien dostać medal

Czy wiesz, co się stanie, gdy ogórka nakłujesz igłą? Warto się o tym samemu przekonać. Już wkrótce efekt pysznie zaskoczy. Wrócisz do tego triku szybciej, niż myślisz. 

grzyby leśne
27.10.2024 07:00 Wsyp do wody i umieść w niej grzyby. Robaki natychmiast uciekną

Jesień to prawdziwy raj dla grzybiarzy. Niestety czasem w przyniesionych do domu grzybach znajdujemy niechcianych gości. Jak pozbyć się robaków z grzybów? Jest na to sprawdzony i skuteczny sposób. 

sól na łyżce
24.10.2024 17:59 Wsyp sól do woreczka i zabierz na cmentarz. Przydatny trik na Wszystkich Świętych

Sól, jak się okazuje, jest przyprawą, która ma zastosowanie nie tylko w kuchni. Weź ją ze sobą na Wszystkich Świętych, a nie będziesz żałować. Czytaj dalej, a dowiesz się, po co brać sól na cmentarz. Ten trik będziesz wykorzystywać, co roku. 

mycie deski
18.10.2024 13:31 Zapomnij o płynie do mycia naczyń. Jest 100 razy lepszy patent na mycie drewnianej deski do krojenia

Prosty sposób na czyszczenie deski do krojenia zdejmuje nam z barków trudny obowiązek. Wystarczy cytryna, która sprawdzi się tu lepiej niż płyn do zmywania, nie mówiąc już o bardziej inwazyjnej chemii.

ser
16.10.2024 17:10 Polacy jedzą go na śniadanie, a to najgorszy rodzaj sera. Dietetyczka ostrzega

Nie każdy ser jest tak samo zdrowy i pełnowartościowy. Na rynku dostępne są produkty o ubogich składnikach i wartościach odżywczych. Znana dietetyczka radzi, jakich rodzajów tego produktu unikać i czym kierować się przy wyborze sera. 

zmywarka
13.10.2024 16:23 Wsyp do zmywarki zamiast sklepowych tabletek. Naczynia będą lśnić

Czy pomimo drogich środków chemicznych twoja zmywarka nie domywa naczyń? Jest na to sposób. Wystarczy, że przygotujesz domowy środek, który raz-dwa poradzi sobie nawet z najtrudniejszymi zabrudzeniami. Poznaj patent, a już nigdy nie sięgniesz po drogą chemię z drogerii. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

sposób na zatkany zlew
10.10.2024 19:48 Wymieszaj z solą i wsyp do odpływu. Skuteczniejsze, niż soda i Kret razem wzięte

Ten sposób na udrażnianie zatkanego zlewu jest alternatywą zarówno dla sklepowej chemii, jak i podstawowej domowej metody. Nie trzeba używać octu ani sody. Wystarczy sól i jedna przyprawa.

solenie
09.10.2024 16:48 Wodę na makaron możesz posolić tylko wtedy. Inaczej zniszczysz garnek

Makaron ma szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Niedosolony jest niesmaczny, a przesolony też niedobry. Kiedy solić wodę? Okazuje się, że odpowiedni moment ma tu kluczowe znaczenie. 

wkładanie kapusty do słoika
03.10.2024 22:00 Kiszona kapusta wyjdzie przepyszna, trzymaj się 1 żelaznej zasady

Domowa kiszona kapusta jest nie do przebicia. Dodana do dań, swoją kwaśnością podkreśla i nadaje im smak. Jednak przygotowując przysmak, należy trzymać się jednej zasady, która dotyczy odpowiedniej ilości soli. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak właściwie ukisić kapustę i już nigdy nie będziesz się zastanawiać, ile dodać soli do kiszonej kapusty. 

odtykanie zlewu
30.09.2024 19:11 Wsyp do zlewu, zalej go wrzątkiem. Działa 100 razy lepiej niż kret i soda

Zlew ma to do siebie, że lubi się zatykać. Jednak teraz jest skuteczne rozwiązanie na ten uciążliwy problem. Odtykanie zlewu pójdzie sprawnie dzięki produktowi, który każdy z nas ma w swojej kuchni. 

makaron w sklepie
17.09.2024 22:00 Niszczy pamięć i serce. Producenci żywności dodają ją do wszystkiego

Niektóre składniki naszej diety są zarówno niezbędną częścią naszego życia, jak i dużym zagrożeniem dla zdrowia. Tak właśnie jest z solą. Jest dla nas dobra, byle z umiarem.

Gotowanie ziemniaków
16.09.2024 15:30 Nie ma gorszego momentu na solenie ziemniaków. Niszczy naczynia, rachunki drożeją

Nie ma nic gorszego w kuchni niż niedosolone ziemniaki. Tych ugotowanych w wodzie bez soli nie uratuje żadne posypywanie po wierzchu. Kiedy jednak solić ziemniaki?

plastikowa butelka
26.08.2024 07:02 Złap za butelkę, połącz 3 produkty i przelej do zlewu. Najgorszy problem zniknie, jak za dotknięciem różdżki

Bezpieczny dla zdrowia detergent domowej roboty pomoże pozbyć się przykrych zapachów z w kuchni i udrożnić zlew. Wystarczy połączyć trzy rzeczy, które zazwyczaj mamy pod ręką.

rosół
24.08.2024 19:45 Ten przepis na niedzielny rosół rozbił bank. Ważny szczegół zmienia cały smak

Obiad na niedzielę jest szczególnym posiłkiem. Powinien być smaczny i do tego wartościowy. Dlatego warto ugotować rosół na niedzielę. Dzięki pewnej czynności jego smak będzie po prostu doskonały. Skorzystaj z przepisu na znakomity rosół. 

kiszona kapusta
16.08.2024 22:00 Kiszona kapusta wyjdzie za każdym razem. Trzymaj się 2 zasad

Kiszona kapusta do obiadu nie ma sobie równych. Jednak jak ją kisić, by miała ten wyjątkowy smak i się udała? Dwie zasady zadecydują o kulinarnym sukcesie. 

sól
12.08.2024 11:48 Wystarczy szklanka soli. Tak rozwiążesz typowy problem w kuchni

Niektóre kuchenne produkty mają nietypowe zastosowania. Sól, która jest wszechobecna w naszych potrawach, okazuje się bardzo pomocna nie tylko w przyprawianiu dań.

rosół w garnku
11.08.2024 09:15 Kiedy powinno się solić rosół? Większość osób wciąż popełnia ten sam błąd

Niedzielny obiad bez rosołu? To niemożliwe, bo wszyscy uwielbiamy tę zupę tak bardzo, że nie wyobrażamy sobie bez niej tego dnia. Za jej smakiem stoją nie tylko użyte składniki, ale też przyprawy. Istotny jest nawet moment, kiedy solimy zupę, zależy od tego naprawdę wiele. Z artykułu dowiesz się, kiedy i ile solić i twój rosół wyjdzie doskonały za każdym razem. 

ogórki kiszone
03.08.2024 15:28 Najgorszy dodatek do kiszonych. Ogórki będą miękkie i stracą smak

Ogórków kiszonych nigdy dość. Jednak jeden dodatek prawi, że niestety będziemy musieli obejść się smakiem. Ogórki kiszone wyjdą zbyt miękkie i będą bezwartościowe. Podpowiadamy, jakiego produktu nigdy nie używać podczas kiszenia. 

Zupa z fasolki
23.07.2024 14:53 Dodaję 4 sztuki i zupa z fasolki staje się hitem. Latem jem tylko to

W upalne lato trudno jeść ciężkie, tłuste dania. Mam na to świetne rozwiązanie. Letnia zupa z fasolki szparagowej jest lekka, robi się ją błyskawicznie, a do tego świetnie smakuje. Ponadto syci na długie godziny.Sekretnym składnikiem, który nadaje zupie niepowtarzalnego aromatu, są goździki. Zawsze wsypuje 4 sztuki, co pozwala mi osiągnąć zawsze idealny smak.

krojenie arbuza
18.07.2024 20:28 Pokrój arbuza i posyp tą przyprawą. Gdy tego spróbujesz, od razu podziękujesz

Arbuz jest jednym z najpopularniejszych owoców, po które sięgamy latem. Okazuje się, że można go jeść z nietypowym dodatkiem. Mowa o soli. Dlaczego mielibyśmy jeść solonego arbuza? Odpowiedź jest prosta: jest od tego słodszy. Wyjaśniamy, jak to działa.

szklanka wody
11.07.2024 11:31 Przenigdy nie sięgaj po taką wodę podczas upałów. Konsekwencje są opłakane

2024 rok od samego początku uparł się, by bić rekordy temperatur. Po ciepłej wiośnie przyszło upalne lato, a wraz z nim wyzwanie: jak nawadniać organizm, by zachować zdrowie i poczucie komfortu. Oto co i jak należy pić.

ogórki małosolne
10.07.2024 13:28 Ile soli powinno się sypać do ogórków małosolnych? Znamy najlepsze proporcje

Czy na pewno wiesz, jak przygotować ogórki małosolne? Wszystko zależy od ilości soli. Dowiedz się, ile należy dodać jej do zalewy, a wyjdą doskonałe w smaku i lekko chrupiące. 

fasolka szparagowa
03.07.2024 15:59 Sypię do garnka z gotującą się fasolką szparagową. Dzięki temu nie jest łykowata

Czy gotowana przez ciebie fasolka szparagowa jest łykowata? Czy na pewno wiesz jak poprawnie ją ugotować? Dodając do niej dwa powszechne składniki, sprawisz, że wyjdzie po prostu doskonała. Poznaj sposób oraz dowiedz się, jakie produkty musisz dodać do fasolki podczas gotowania. Z tą metodą wyjdzie pyszna jak nigdy. 

picie wody
21.06.2024 17:40 Co pić w upał? Tego popularnego napoju unikaj jak ognia

Choć lato 2024 roku zaczyna się nietypowo, burzami i chłodem, mieszają się one z upałami i tych ostatnich należy spodziewać się coraz więcej. Watro wtedy pamiętać o odpowiednich zasadach dotyczących zdrowia, a zwłaszcza nawadniania organizmu.

ogórki konserwowe
20.05.2024 09:17 Wszyscy robią kiszone, a ja wolę te. Takie ogórki to w moim domu przebój

Oto prosty i sprawdzony przepis na doskonałe ogórki lepsze, niż te ze sklepu. Ogórki w occie nie cieszą się takim uznaniem jak te kiszone tradycyjnie w solance, ale niesłusznie. Z tym przepisem wychodzą chrupiące i po prostu pyszne.

koperek w słoikach
18.05.2024 10:21 Kroję i układam warstwami w słoikach. To najlepszy sposób na świeży koperek na zimę

Mrożony koperek (zazwyczaj trzymany w pudełku po lodach) znamy wszyscy. Jest jednak jeszcze kilka sposób na konserwowanie ziół na zimę, a oto jeden z nich. Sprawdza się świetnie w wypadku koperku i nie tylko. Koniecznie sprawdź ten sprytny sposób na koperek.

sól
17.05.2024 14:59 Nadużywamy jej w kuchni, a powoduje poważne choroby. Światowa Organizacja Zdrowia wydała apel w sprawie soli

Tego produktu codziennie używamy w kuchni. Trudno sobie wyobrazić bez niego gotowanie. Jednak co za dużo, to niezdrowo. Dlatego warto zachować umiar, o co apeluje Światowa Organizacja Zdrowia.