Smakosze.pl Przepisy Ile soli potrzeba na zalewę do ogórków małosolnych?
Shaiith, Getty Images

Ile soli potrzeba na zalewę do ogórków małosolnych?

27 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, których proces fermentacyjny trwa znacznie krócej. Zazwyczaj małosolne przygotowuje się w ciągu jednego dnia, gdyż to wystarcza, aby nabrały charakterystycznego słonego smaku, za którym tak wielu przepada.

Ich kolejnym atutem jest większa jędrność i soczystość niż kiszeniaków. Bakterie kwasu mlekowego nie mają wystarczająco dużo czasu na rozłożenie cukrów w ogórkach, dzięki czemu zachowują bardziej zwartą fakturę, która smakuje osobom preferującym łagodniejsze smaki.

Najlepszy przepis na ogórki małosolne

Kluczem do uzyskania odpowiedniej zalewy jest proporcja soli i wody. Zbyt wiele soli może sprawić, że bakterie kwasu mlekowego nie będą mogły się rozwijać, a zbyt mało doprowadzić do zepsucia czy pleśnienia kiszonki. Dlatego 1 łyżka soli na 1 litr wody działa najlepiej.

Dużą zaletą małosolnych jest szybkość i prostota ich wykonania. Praktycznie każdy może sobie z nimi poradzić, a nastawienie fermentacji dnia wcześniejszego sprawi, że będziesz mógł raczyć się nimi już po 24 godzinach. Świetnie pasują do wszelakich mięs czy jako samodzielna przekąska.

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak wyglądają ceny młodych ziemniaków, które już można kupować. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego ceny w restauracjach tak szybko rosną.

Źródło: ValdisO, Getty Images

Przepis na ogórki małosolne

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych

  • 2 litry wody

  • 2 łyżki soli

  • 10 ząbków czosnku

  • 4 gałązki kopru

Zacznij od umycia ogórków z kurzu i pozostałości ziemi. Odetnij ich końcówki, co przyspieszy proces fermentacyjny. Jeśli chcesz uzyskać mniej intensywne w smaku ogórki, pozostaw końcówki. Następnie ułóż pionowo warzywa ciasno w słoiku.

[ EMBED-19 ]

Słoik winien być wyparzony i dokładnie wyczyszczony. W garnku umieść wodę oraz sól. Zagotuj zalewę i mieszaj ją do chwili, gdy sól się rozpuści. Do ogórków dodaj umyte baldachimy kopru i obrane ząbki czosnku. Zalej zawartość słoików gorącą zalewą.

Odstaw przetwór w ciemne i ciepłe miejsce na jedną noc. M ożesz wydłużyć fermentacje do 2-3 dni, aby zwiększyć intensywność ukiszenia. Nie przedłużaj jej zbyt mocno, gdyż możesz wykonać wtedy zwykłe ogórki kiszone.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy