Imbir - kiedy lepiej po niego nie sięgać?
Imbir to roślina o wielu cennych dla zdrowia właściwościach zdrowotnych. Szczególnie zimą doceniamy jej właściwości rozgrzewające, dlatego chętnie dodajemy go do herbat i naparów. Jest też składnikiem wielu popularnych dań między innymi: curry i zup.
Niestety, nie każdy powinien sięgać po imbir. W kilku konkretnych sytuacjach eksperci po prostu odradzają jego spożywanie lub dodawanie do dań i napojów. O które sytuacje chodzi?
Imbir - kiedy nie sięgać?
Imbir może wywoływać niepożądane skutki uboczne. Przyjmowany doustnie, zwłaszcza w nadmiernej ilości, może wywoływać biegunkę, ból brzucha, gazy oraz zgagę.
Lepiej po niego nie sięgaj, gdy przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe, ponieważ może wchodzić z nimi w interakcje.
Odradza się regularne stosowanie imbiru osobom chorującym na cukrzycę , gdyż jego interakcja z lekami hipoglikemicznymi może nasilać ich działanie oraz cierpiącym na choroby układu pokarmowego .
Co ważne, podane skutki uboczne mogą występować jedynie przy regularnym lub nadmiernym spożyciu tej rośliny. Jeżeli od czasu do czasu zjemy potrawę z dodatkiem imbiru np. sushi, lub curry czy wypijemy rozgrzewającą zimową herbatę, raczej nic nam nie będzie grozić.
Dlatego, gdy cierpimy na którąś z powyższych dolegliwości, najlepiej skonsultować się z lekarzem, jakich produktów powinniśmy unikać.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Na naszej stronie znajdziesz między innymi doskonały przepis na pierogi oraz dowiesz się, jaki błąd popełniamy przy odcedzaniu makaronu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doz.pl
undefined