Jak zrobić ciasto na pierogi?
Oksana Shyriaieva, Getty Images

Obłędny przepis na elastyczne i miękkie ciasto na pierogi

Pierogi mogą zawierać wiele różnych rodzajów farszu, lecz zawsze mają jedną wspólną rzecz. Mowa oczywiście o cieście, które uformowane jest na kształt kieszonki trzymającej smaczną zawartość. Dodatek jajka sprawia, że ciasto jest znacznie bardziej miękkie i elastyczne.

Pierogi uwielbiamy w każdej postaci. Niezależnie, czy farsz tworzą kapusta z grzybami, mięso z cebulą, owoce leśne czy ser z ziemniakami - każde z nich ma wielu fanów, nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach.

Niestety, do dzisiaj mnóstwo osób ma problem z rozwiązaniem trudnego zagadnienia - czy do ciasta należy dodawać jajko, czy nie? Wszystko tak naprawdę zależy od przepisu, jednak ich dodatek sprawia, że ciasto jest miększe i bardziej elastyczne, przez co wyrabianie i lepienie pierogów staje się łatwiejsze.

Pierogi z jajecznym ciastem

Choć dla wielu robienie pierogów może wydawać się strasznie skomplikowanym zajęciem, mając odpowiedni przepis i odrobinę czasu, można ugotować najlepsze pierogi pod słońcem. Poniżej zdradzamy jeden z najlepszych i najprostszych przepisów.

Podawana przez nas receptura pochodzi z bloga aniagotuje.pl, którego autorka dodaje do ciasta na pierogi jajka oraz masło. Dzięki temu jej praca jest znacznie łatwiejsza, a podczas gotowania istnieje mniejsza szansa na rozpadnięcie się i uwolnienie cennego pakunku do wody.

Obniżka ceny pączków z cukierni Gessler dla pewnej grupy osóbObniżka ceny pączków z cukierni Gessler dla pewnej grupy osóbCzytaj dalej

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy tajniki gotowania makaronu - okazuje się, że mnóstwo Polaków popełnia popularne błędy. W tym tekście z kolei zdradzamy ceny jednego pączka w sklepie Magdy Gessler, która postanowiła zorganizować ciekawą promocję.

Przepis na ciasto do pierogów

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • małe jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 50 g miękkiego masła
  • spora szczypta soli

Zacznij od przesiania mąki do sporej miski, w której masz zamiar zacząć mieszać ciasto. Przesianie sprawi, że w cieście nie pojawią się niesmaczne grudki. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, aby było miękkie i plastyczne.

Do mąki dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Wlej do wnętrza miski wodę, jajko, żółtko i dodaj masło. Zacznij mieszać ciasto drewnianą łyżką, a gdy stanie się zbyt twarde, zacznij używać rąk. Wyrabiaj ciasto do momentu, gdy stanie się elastyczne i zacznie odklejać od rąk.

Odstaw ciasto na 30 minut pod przykryciem. Podziel je na kilka części, każdą rozwałkuj i wytnij z nich okręgi. Wypełnij je farszem i ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj je przez 3 minuty od wypłynięcia. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło:aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł