Popularny błąd popełniany podczas odcedzania makaronu
Makaron jest jednym z najbardziej popularnych składników naszej diety. Na jego bazie gotowane są przeróżne dania i potrawy, które smakują praktycznie wszystkim - idealnym przykładem jest, chociażby kuchnia włoska, w której zakochany jest cały świat.
Niestety, mnóstwo ludzi do dzisiaj nie wie jak w dobry i poprawny sposób ugotować makaron. Istnieje wiele mitów i praktyk, przez które osiągamy efekt zupełnie odmienny od zamierzonego i tak naprawdę obniżamy jakość jedzenia, które gotujemy. Poniżej wyjaśniamy czego bezwzględnie nie robić podczas gotowania makaronu.
Jak gotować makaron?
Przede wszystkim, odcedzanie przez durszlak jest jednym z największych błędów. Podczas gotowania dań makaronowych z sosem, woda po gotowaniu jest bardzo cenna - zawiera dużą ilość skrobi, która doskonale zagęszcza i wygładza gotowy sos. W wodzie znajduje się również mnóstwo smaku, który dodatkowo ubogaca dania.
Dlatego znacznie lepiej jest dodać makaron za pomocą szczypców bezpośrednio do sosu. Ilość wody będzie optymalna, a sos stanie się znacznie smaczniejszy i przyjemniejszy w jedzeniu.
Kolejnym błędem jest dodawanie oleju do gotującej się wody z makaronem. Tłuszcz oblepia powierzchnie makaronu, do której następnie nie może przykleić się sos. W efekcie zjada się jedynie sam makaron, a na dnie talerza pozostaje bogaty sos.
Dodatkowo olej może wydłużać czas potrzebny do ugotowania makaronu. Woda ma większą trudność w spenetrowaniu natłuszczonego ciasta, które znacznie wolniej pęcznieje i mięknie. Z tego powodu traci się więcej pieniędzy, gdyż prąd i gaz potrzebny do ugotowania zwiększa się.
Jeśli chcesz poznać kilka ciekawych sposobów na ułatwienie kuchennej pracy, warto sprawdzić kilka innych naszych artykułów. W tym tekście pokazujemy przepis na dietetyczne pączki Ani Lewandowskiej. Z kolei tutaj opisujemy kultowe pierogi z jagodami od siostry Anastazji.
Ważne jest również gotowanie makaronu do odpowiedniej miękkości. Zbyt miękki makaron rozpada się pod najsłabszym naporem, a mieszanie go z sosem jest wtedy niemożliwe. Najlepszy jest lekko twardy, tak zwany Al dente, gdy pozostawia odrobinę oporu podczas gryzienia.
Ostatnim aspektem jest ilość wody w garnku. Optymalną ilością jest 1 litr na 100 gramów makaronu. Tylko tak można mieć pewność, że pojedyncza kluska będzie miała miejsce do pływania i równomiernie się ugotuje.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Produkty, których lepiej nie wkładać do mikrofali. Mogą ją doszczętnie zepsuć
Deska do krojenia ma ukrytą funkcję. Wystarczy się przyjrzeć
Przepis na pączki z 1783 roku. Najlepsza tradycyjna receptura
Źródło: kobieceinspiracje.pl