Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o czosnku i cebuli. Na kaszel najlepszy jest syrop z tej przyprawy
Monika Dec
Monika Dec 19.11.2024 17:09

Zapomnij o czosnku i cebuli. Na kaszel najlepszy jest syrop z tej przyprawy

goździki
fot. Canva

Przełom jesieni i zimy często przynosi spadek odporności i przeziębienia. Nie zaszkodzi sięgać wtedy po rozgrzewające przyprawy. Z jednej z nich przygotujesz syrop o zaskakującym działaniu. Jest polecany m.in. na kaszel.

Domowy syrop na kaszel

W przypadku poważniejszych problemów ze zdrowiem niezwłocznie należy skonsultować z lekarzem. Jeśli jednak obserwujemy u siebie spadek odporności bez mocno niepokojących objawów, nie zaszkodzi sięgnąć po naturalne metody leczenia. Nasze babcie chętnie stosowały: czosnek i cebulę i przygotowywały z nich domowe specyfiki. Podobny możesz zrobić z popularnej przyprawy, która z pewnością jest w Twojej kuchni. Dodatkowo ten syrop uznawany jest za domowe remedium na męczący kaszel. Poniżej zdradzamy przepis na tą miksturę.

syrop z mandarynek
fot.Canva
Gołąbki robię według przepisu babci. Dzięki tym dwóm składnikom są jeszcze smaczniejsze

Syrop na kaszel z popularnej przyprawy

Nie tylko czosnek, imbir i cebula. Domowy syrop na przeziębienie i kaszel możesz zrobić z goździków. Ta aromatyczna przyprawa zawiera eugenol, który ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbólowe. Syrop ukoi gardło i wspomoże przy męczącym kaszlu. Przepis nie jest trudny, a ilość składników krótka.

Lista składników na syrop z goździków

  • 10 goździków
  • średni słoik płynnego miodu

Jak zrobić syrop z miodu i goździków?

Przygotowanie syropu jest dziecinnie proste. Wyjmij 10 goździków i włóż do średniego słoika z miodem. Delikatnie wymieszaj, zakręć słoik i umieść go w szafce. Następnego dnia ponownie wymieszaj ze sobą składniki i odstaw słoik do szafki. Następnego dnia możesz cieszyć się gotową miksturą.

Syrop z goździków należy stosować po jednej łyżeczce dziennie w przypadku chrypki, bólu gardła lub problemów z odkrztuszaniem. Należy przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu.

Na naszej stronie znajdziecie wiele przepisów i porad. Niedawno pisaliśmy m.in. o tym, jakich nie jeść ziemniaków oraz podawaliśmy recepturę rozgrzewającej zupy.

goździki
fot. Canva