Jajecznica z nietypowym dodatkiem
Jajecznica jest absolutnym śniadaniowym klasykiem. Popularne danie najlepiej smakuje w towarzystwie odpowiednich dodatków. Latem chętnie sięgamy po sezonowe kurki lub świeży szczypiorek.
W ostatnim czasie rekordy popularności bije zupełnie nowa odsłona jajecznicy. Okazuje się, że warto ją podać z pędami bambusa. Gwarantujemy Wam, że cała rodzina będzie błagać o dokładkę!
Jajecznica z pędami bambusa - przepis
Składniki:
2 łyżki pędów bambusa Łyżka masła3 jajkaSól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pędy bambusa. Jajka roztrzep w osobnym naczyniu, dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż razem z bambusem.
Jajecznicę podawaj z ulubionym pieczywem.
Chociaż pędy bambusa wydają się dość egzotycznym dodatkiem, to bez większych problemów znajdziesz go w większości sklepów. Warto je jeść z kilku powodów! Podajemy je poniżej.
Pędy bambusa - zalety
Pędy bambusa zawierają wiele cennych witamin i składników odżywczych m.in. błonnik pokarmowy, który reguluje ciśnienie i odpowiada za uczucie sytości oraz kwasy fenolowe słynące ze swojego działania przeciwzapalnego.
Spokojnie możesz spożywać je na diecie, ponieważ są niskokaloryczne. Jest to duży atut, który zdecydowanie warto wykorzystać!
Pędy bambusa, poza wspomnianą wyżej jajecznicą, warto dodać do sałatek, sosów i potraw (szczególnie z kurczakiem lub kaczką w roli głównej). Wykorzystujesz je w swojej kuchni? Koniecznie daj znać!
Szukasz kulinarnych inspiracji? Polecamy nasze artykuły m.in. na temat niezwykłego dodatku do zupy pomidorowej (link tutaj) oraz przepis na kultowe pierogi siostry Anastazji (link tutaj).
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kobieta.wp.pl/party
undefined
undefined