Imprezowa sałatka makaronowa cioci Helenki. Każdy gość poprosi o dokładkę
Goście tuż tuż, a Ty wciąż nie wiesz czym ich poczęstować? Skorzystaj z patentu cioci Helenki i przygotuj pyszną sałatkę makaronową. Ugotuj makaron, pokrój kilka podstawowych składników i zalej wszystko pysznym czosnkowym sosem. Każdy będzie się zajadał tym specjałem.
Sałatka makaronowa cioci Helenki nie może obyć się bez solidnej porcji koperku. Oryginalnie sałatka powstaje na bazie makaronowych gwiazdek, dzięki którym wygląda bajecznie i bardzo łatwo się miesza. Makaron gwiazdki możesz jednak zastąpić drobnym makaronem o innym kształcie.
Przepis na sałatkę makaronową prosto od cioci Helenki
Składniki:
-
opakowanie makaronu (najlepiej gwiazdek) (250 g)
-
300 g dobrej szynki (w jednym kawałku)
-
1 świeży ogórek
-
3 rzodkiewki (opcjonalnie)
Składniki na sos:
-
2 łyżki majonezu
-
4 ząbki czosnku
-
1 pęczek koperku
-
sól i pieprz do smaku
-
1-2 łyżeczki musztardy (opcjonalnie)
Jak przygotować imprezową sałatkę cioci Helenki?
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odstaw do ostygnięcia . W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na sałatkę makaronową . Szynkę pokrój w drobną kostkę. Ogórka obierz i również pokrój. Jeśli preferujesz ogórka ze skórką, przed krojeniem dokładnie umyj warzywo .
Przygotuj sos do sałatki makaronowej . W osobnej miseczce połącz majonez z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodaj odrobinę musztardy . Składniki dokładnie wymieszaj.
W dużej miski wsyp wszystkie składniki na sałatkę makaronową . Szynkę, ogórka oraz gwiazdki zalej przygotowanym sosem, dodaj posiekany drobno koperek i dokładnie wymieszaj zawartość naczynia . Jeśli masz czas, odstaw sałatkę makaronową pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę . Specjał cioci Helenki najlepiej smakuje po dokładnym przegryzieniu się wszystkich składników . Znamy sprawdzony przepis na sycącą sałatkę ziemniaczaną . Imprezowy stół uświetni półmisek tego specjału .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aromatyczna pasta z bakłażana. Doskonała do pieczywa i przystawek
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama