Aromatyczna pasta z bakłażana. Doskonała do pieczywa i przystawek
![Aromatyczna pasta z bakłażana](https://images.iberion.media/images/1920/2wct_EUG_7_B_Et7mk_Mu3_Sb_Kl5_Aromatyczna_pasta_z_baklazana_fbc726e385.jpg)
Pasta z bakłażana jest świetnym dodatkiem do chleba. Aromatyczne i kremowe smarowidło może zastąpić też masło, a przygotowuje się je bardzo prosto. Wystarczy upieczone warzywo rozdrobnić z kilkoma dodatkami. Z naszym przepisem na pewno Wam się uda.
Pieczony bakłażan w formie pasty jest naprawdę doskonały. Sezamowa pasta tahini i kilka wyrazistych przypraw nadają smarowidłu znakomitej konsystencji i bogatego smaku. Inspirowana kuchnią arabską pasta kanapkowa z pewnością znajdzie wielu amatorów.
Przepis na pyszną pastę z bakłażana
Składniki:
1 spory bakłażan
2 łyżki pasty tahini
ćwiartka cytryny
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pastę z bakłażana? Znamy prosty przepis na smakowity dodatek do pieczywa
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 190 st. C. W tym czasie myjemy bakłażana i kroimy go na 2 części wzdłuż. Miąższ nacinamy w kratkę, po czym skrapiamy warzywo oliwą z oliwek.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze skórką do dołu. Pieczemy około 30 minut — będzie gotowy, gdy zmięknie. Warto chwilę wcześniej sprawdzić stan — nie możemy dopuścić, by się przypalił.
Miąższ bakłażana wydobywamy łyżką i przenosimy do pojemnika blendera. Dodajemy czosnek bez łupiny, tahini, 2 łyżki oliwy, sok wyciśnięty z cytryny, kmin rzymski oraz sól i pieprz. Blendujemy do czasu, aż uzyskamy gładką pastę. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej przypraw.
Wskazówki:
Bakłażan można też pokroić w plastry i upiec w opiekaczu do panini lub podpiec na grillowej patelni.
Do pasty można też dodać natkę pietruszki, pestki słonecznika lub dyni.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pasty kanapkowe. Spróbujcie przysmaku z fasoli, który do złudzenia przypomina smalec. Polecamy także sezonowy dyniowy krem kanapkowy z nutą papryki.
![Pasta z bakłażana jest świetna](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3bmbICddeE44FfVz6BhI3o/9af022944f0313c023f3f0db2bfdc485/Pasta_z_bak__a__ana_jest___wietna.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kremowy serowy sos do zapiekanki ziemniaczanej lub z makaronem. Będą Cię błagać o przepis
Jakich zup nie powinno się gotować na rosole? Mamy całą listę
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)