Smakosze.pl
Sałatka bankietowa bije na głowę jarzynowa i gyros. Znika ze stole jako pierwsza

canva/Mizina

Sałatka bankietowa bije na głowę jarzynową i gyros. Znika ze stołu jako pierwsza

17 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sałatka bankietowa jest prostą sałatką, która zachwyci każdego swoim niezwykłym smakiem. Kurczak w przyprawie gyros, świeże warzywa, ogórki konserwowe, kukurydza, koperek i majonez to doskonałe połączenie. Sałatka bankietowa bije na głowę klasyczną jarzynową i gyros.

Sałatka bankietowa to sałatka, którą przygotujemy w kilkanaście minut z kilku podstawowych składników. Doskonale sprawdzi się więc na szybką kolację, lunch, podwieczorek i kiedy goście wpadną z wizytą. Sałatka doprawiona majonezem i świeżym koperkiem smakuje wyśmienicie.

gołąbki z grzybami

Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi. 1 dodatek bosko podkręca smak

CZYTAJ DALEJ

Sałatka bankietowa będzie wyśmienitym urozmaiceniem na naszym stole. Będzie smakować rewelacyjnie podana z kromką świeżego pieczywa, soczystym pomidorem, czy deską wędlin i serów. Będzie świetnym daniem na każdą okazję, wszyscy będą prosić o przepis i dokładkę.

Sałatka ma bardzo ciekawy smak, ostrość pora i rzodkiewek łagodzona jest innymi składnikami, sałatka jest słodko- pikantna z delikatną nutą przyprawy gyros, w której marynujemy kurczaka. Sałatkę bankietową możemy wymieszać w misce, możemy również poukładać warzywa i mięso warstwowo.

Przepis na obłędną sałatkę bankietową z kurczakiem

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka

  • papryka czerwona

  • papryka żółta

  • por

  • puszka kukurydzy

  • pęczek rzodkiewek

  • 4 ogórki konserwowe

  • przyprawa gyros

  • 3 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

  • łyżka posiekanego koperku

  • olej do smażenia

Sałatkę bankietową przygotujesz w kilkanaście minut, będzie świetnym dodatkiem do zimnej płyty

Mięso umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę i oprósz solidnie przyprawą gyros, następnie usmaż na rozgrzanym oleju. Kurczaka przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddał nadmiar tłuszczu i ostygł.

W tym czasie przygotuj warzywa: kukurydzę odsącz z zalewy, pokrój w kostkę ogórki, rzodkiewki, paprykę, posiekaj drobno białą część pora. Składniki przełóż do większej miski, dodaj mięso, majonez, posiekany koperek i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Pomysł na równie pyszną sałatkę? Przygotuj sałatkę śledziową Tomasza Strzelczyka. Jeśli masz ochotę na sałatkę na lunch lub kolację- tu poznasz przepis na sałatkę z kurczakiem i gruszką.

Sałatka bankietowa

canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >