Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać goździki do kawy? Korzyści zachwycają
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.10.2022 21:16

Dlaczego warto dodać goździki do kawy? Korzyści zachwycają

kawa z goździkami
Canva / Lisa Fotios z Pexels

Sposobów na parzenie kawy jest tyle, co amatorów tego gorącego napoju. Aromatyczny rozgrzewający napar stawia na nogi i pomaga dobrze rozpocząć nowy dzień. Wśród bogactwa dostępnych do kawy dodatków warto zwrócić szczególną uwagę na goździki. Poza pysznym smakiem i aromatem, ta niepozorna przyprawa może zaoferować nam dużo więcej.

Goździki to nic innego jak nierozkwitłe i wysuszone pąki drzewa goździkowego. Swój smak i aromat zawdzięczają substancji o nazwie eugenol, która ma działanie znieczulające. Goździki pomogą zatem uśmierzyć ból zęba lub ból głowy.

Kawa z goździkami jest skutecznym napojem rozgrzewającym, warto więc przygotować ją gdy czujemy nadciągające przeziębienie lub grypę. Ponadto goździki pomogą uporać się z nieświeżym oddechem a także pozytywnie wpłyną pracę trzustki. Te małe niepozorne pąki kryją w sobie wielką moc.

Przepis na aromatyczną kawę z goździkami

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  • 2 goździki

  • odrobina mleka

  • wrzątek do zaparzenia kawy

Gorąca kawa z goździkami krok po kroku

W niewielkim rondelku zagrzej wodę na kawę. Dodaj do niej 1 pokrojony drobno goździk i 2 goździki w całości. Doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu, a następnie gotuj wodę z goździkami jeszcze przez 2-3 minuty.

Do kubka wsyp 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Zalej ją przez sitko ugotowana wodą goździkową. Kawę zamieszaj.

Gotowy gorący napój uzupełnij mlekiem. Po ponownym wymieszaniu wszystkich składników aromatyczna kawa jest gotowa do picia. Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Znamy więcej niezwykłych dodatków do kawy. Poranna kawa z pikantną nutą skutecznie pobudza do działania.

Canva / wragg
Canva / wragg

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: