Smakosze.pl
Sycąca sałatka ziemniaczana z wędzoną rybą. W Twojej kuchni nic się nie zmarnuje

canva/Wiktory

Sycąca sałatka ziemniaczana. Aromatyczny składnik dodaje jej smaku

26 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Sałatka ziemniaczana doskonale smakuje o każdej porze roku. Jest pożywna, więc można ją zjeść nawet na kolację. A dodatek wędzonej ryby, jajek i szczypiorku dodaje jej niezwykłego smaku i wzbogaca ją w składniki odżywcze. Do przygotowania sałatki wykorzystajcie najlepiej ugotowane ziemniaki, które zostały Wam z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a powstanie wyjątkowe danie.

Z ziemniaków, które zostały z obiadu możemy przygotować wiele wyśmienitych dań. Zwykle robimy pyzy z mięsem, kopytka, czy kluski śląskie. Z ugotowanych ziemniaków możemy też przygotować placki ziemniaczane i wiele sałatek, między innymi sałatkę z wędzoną makrelą. W ten sposób w naszej kuchni nic się nie zmarnuje.

Jesienna wersja bigosu

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

CZYTAJ DALEJ

Sałatka z wędzoną rybą z dodatkiem jajek, szczypiorku i majonezu jest prostym, szybkim i tanim daniem, które zachwyci każdego smakosza. Wyraźna makrela doskonale łączy się z resztą składników, a majonez doskonale wszystko scala.

Przed przygotowywaniem sałatki obierzmy makrelę. Ryba ma dużo mniejszych, ostrych ości, dlatego też najlepiej oczyszczać ją powoli i bardzo dokładnie. Kawałki ryby wymieszajmy z resztą składników. Sałatka jest świetnym pomysłem na drugie śniadanie lub kolację dla całej rodziny.

Sycąca sałatka ziemniaczana z dodatkiem wędzonej makreli

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków

  • 4 jajka

  • 15 dag wędzonej makreli

  • szczypiorek

  • majonez

  • sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę z ziemniaków i wędzonej ryby?

Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki lub w większa kostkę. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Makrelę obierz ze skóry i oczyść z ości.

Ziemniaki przełóż do miski, dodaj pokrojone jajka na twardo, wędzoną rybę i solidną porcję posiekanego szczypiorku, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem i majonezem. Smacznego.

Przygotuj również chrupiące placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków. Możesz też z nich zrobić pyszne, kremowe puree.

Wędzona makrela do sałatki

canva/Nosyrevy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >