Sycąca sałatka ziemniaczana. Aromatyczny składnik dodaje jej smaku
Sałatka ziemniaczana doskonale smakuje o każdej porze roku. Jest pożywna, więc można ją zjeść nawet na kolację. A dodatek wędzonej ryby, jajek i szczypiorku dodaje jej niezwykłego smaku i wzbogaca ją w składniki odżywcze. Do przygotowania sałatki wykorzystajcie najlepiej ugotowane ziemniaki, które zostały Wam z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a powstanie wyjątkowe danie.
Z ziemniaków, które zostały z obiadu możemy przygotować wiele wyśmienitych dań. Zwykle robimy pyzy z mięsem, kopytka, czy kluski śląskie. Z ugotowanych ziemniaków możemy też przygotować placki ziemniaczane i wiele sałatek, między innymi sałatkę z wędzoną makrelą. W ten sposób w naszej kuchni nic się nie zmarnuje.
Sałatka z wędzoną rybą z dodatkiem jajek, szczypiorku i majonezu jest prostym, szybkim i tanim daniem, które zachwyci każdego smakosza. Wyraźna makrela doskonale łączy się z resztą składników, a majonez doskonale wszystko scala.
Przed przygotowywaniem sałatki obierzmy makrelę. Ryba ma dużo mniejszych, ostrych ości, dlatego też najlepiej oczyszczać ją powoli i bardzo dokładnie. Kawałki ryby wymieszajmy z resztą składników. Sałatka jest świetnym pomysłem na drugie śniadanie lub kolację dla całej rodziny.
Sycąca sałatka ziemniaczana z dodatkiem wędzonej makreli
Składniki:
50 dag ugotowanych ziemniaków
4 jajka
15 dag wędzonej makreli
szczypiorek
majonez
sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z ziemniaków i wędzonej ryby?
Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki lub w większa kostkę. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Makrelę obierz ze skóry i oczyść z ości.
Ziemniaki przełóż do miski, dodaj pokrojone jajka na twardo, wędzoną rybę i solidną porcję posiekanego szczypiorku, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem i majonezem. Smacznego.
Przygotuj również chrupiące placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków. Możesz też z nich zrobić pyszne, kremowe puree.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia-domowa