Smakosze.pl Przepisy Imprezowy, pikantny barszcz czerwony. Błyskawicznie rozgrzeje i doda energii
Canva /TeresaKasprzycka

Imprezowy, pikantny barszcz czerwony. Błyskawicznie rozgrzeje i doda energii

30 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Imprezowy barszcz czerwony w mgnieniu oka postawi Cię na nogi. Filiżanka aromatycznej zupy dostarczy energii niezbędnej do przetańczenia całej nocy. Pikantna nuta rozgrzeje i doda animuszu. Ten przepis sprawdzi się na każdej domówce.

Imprezowy barszcz czerwony przygotowuje się na mięsnym wywarze. Swój wyśmienity smak zawdzięcza także dodatkowi warzyw i pieczołowicie dobranych przypraw. Zupę możesz przygotować wcześniej, a następnie odgrzać ją, gdy przyjdą goście. Każdy będzie wdzięczny za filiżankę ciepłego, smakowitego barszczu.

Przepis na imprezowy pikantny barszcz czerwony

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka

  • 1 kawałek szpondru wołowego

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • niewielki kawałek selera

  • 2 suszone grzybki

  • 2 ząbki czosnku

  • 5-6 średniej wielkości buraków (1 buraka zostaw surowego)

  • 3 liście laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować wyśmienity barszcz czerwony z pikantną nutą?

Mięso z kurczaka raz wołowinę na barszcz czerwony włóż do dużego garnka . Dodaj obrane warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej 1,5 l wody . Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 60 minut .

Po upływie tego czasu barszcz czerwony odcedź . Zupę dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i majerankiem . Na koniec do potrawy dolej sos sojowy i ewentualnie posól ją do smaku .

Pozostawionego surowego buraka umyj i obierz . Warzywo zetrzyj na tarce i połóż na dużym sicie . Następnie przez to sito przelej gorący barszcz czerwony, który nabierze dzięki temu ładnego, intensywnego koloru . Gotową zupę podawaj gorącą w niewielkich filiżankach np. z pasztecikami lub krokietami.

Aromatyczna orientalna zupa nasyci i rozgrzeje . Zbyt słoną zupę możesz uratować dzięki prostym patentom .

Canva / DianePeacock
Canva / DianePeacock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy