Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Orientalna zupa pełna smaku. Doskonała odmiana od polskiej klasyki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 30.12.2022 12:51

Orientalna zupa pełna smaku. Doskonała odmiana od polskiej klasyki

zupa orientalna
Canva / KarinaUrmantseva

Chociaż kochamy naszą rodzimą kuchnię, miło czasem poznać inne smaki. Prezentujemy przepis na wyśmienitą orientalną zupę z lekko pikantną nutą. Ta potrawa sprawdzi się przy wielu okazjach. Możesz ją podać na obiad, a także na imprezie w gronie znajomych.

Orientalna zupa swoje bogactwo zawdzięcza aromatycznym składnikom. Pasta curry oraz sos rybny sprawiają, że smakuje wręcz wyśmienicie. Potrawa wypełniona jest chrupiącymi warzywami oraz soczystą piersią z kurczaka. To danie jest pyszne i sycące zarazem.

Przepis na niezwykłą orientalną zupę

Składniki:

  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka

  • 25 g makaronu sojowego

  • 7-8 pieczarek

  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego

  • 2 łyżeczki pasty curry

  • 1 mała cebula

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 2 łyżeczki sosu rybnego

  • sól i pieprz do smaku

  • sok z limonki

  • olej do smażenia

  • szczypiorek i kolendra do podania

Aromatyczna zupa orientalna krok po kroku

Makaron do zupy orientalnej przełóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź go, przelej zimną wodą i odsącz. Możesz od razu pociąć go nożyczkami na krótsze kawałki.

W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmaż pastę curry do orientalnej zupy. Po chwili dodaj do niej oczyszczoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Oba składniki dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu ok. 3-4 minuty.

Cebulę oraz paprykę pokrój w paseczki. Dorzuć warzywa do podsmażonych składników na orientalną zupę. Na koniec zalej całość gorącym bulionem i zagotuj.

Pieczarki do orientalnej zupy oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Grzyby dorzuć do zupy razem z makaronem. Wszystkie składniki gotuj 5 minut.

Orientalną zupę dopraw do smaku sosem rybnym, solą oraz pieprzem. Całość zabiel mleczkiem kokosowym. Na koniec zdejmij potrawę z ognia, dodaj do niej sok z limonki i posiekany szczypiorek. Przed podaniem orientalną zupę udekoruj listkami kolendry.

Niezwykle sycąca zupa z pomidorami i kiszonymi ogórkami zachwyca bogactwem smaków. Smakowita zupa rybna zaskoczy wszystkich domowników.

Canva / Tomophafan
Canva / Tomophafan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: