Zupa wyszła za słona? Wiemy, jak możesz ją uratować
Talerz gorącej zupy jest nieodłącznym elementem tradycyjnego obiadu. Idealnie doprawione, esencjonalne danie sprawdza się o każdej porze roku. Niestety zdarza się czasem, że zamiast smakowitej potrawy, zupa wyjdzie nam zbyt słona i niemal niezjadliwa. Jak poradzić sobie z takim problemem?
Zupa, w której czuć głównie smak soli nie jest smacznym daniem. Sól nie jest zbyt zdrowa, a jej nadmiar po prostu jest niezjadliwy. Co więc zrobić, gdy zdarzy nam się przesolić zupę? Czy potrawa nadaje się tylko do wyrzucenia? Absolutnie nie. Pokażemy, jak można ją uratować.
Jak uratować zbyt słoną zupę?
Wiele przepisów na klasyczne zupy przewiduje ich zabielenie za pomocą śmietany. Poza zmianą smaku oraz zagęszczeniem dania, dodatek nabiału zniweluje też jego zbyt słony smak. Metoda ta sprawdzi się w przypadku lekko przesolonych zup.
Nie każdy przepis na zupę tolerować będzie jednak dodatek śmietany. Z oczywistych względów tego patentu nie zastosujemy np. w przypadku rosołu. Jak uratować zbyt słoną zupę, której nie możemy zabielić?
Na ratunek zbyt słonej zupie przychodzą warzywa oraz owoce. Skuteczną gąbką na sól jest chociażby surowy, przekrojony ziemniak dodany do garnka z gotującym się wywarem. Wystarczy włożyć go do zupy i wyjąć pod koniec gotowania potrawy.
Kolejnym popularnym produktem, który pomoże w kwestii zbyt słonej zupy, jest jabłko. Poćwiartowany owoc wsadzony do bulgoczącego wywaru na ok. 10 minut wchłonie nadmiar soli i uratuje nasze danie. Pamiętać należy jedynie o jego wyjęciu w odpowiednim momencie.
Jakie jeszcze produkty usuną z zupy nadmiar soli?
Powyższe metody, choć skuteczne, mogą mieć niewielki wpływ na smak lub konsystencję dania. Czasem jest to czynnik pożądany, innym jednak razem zupełnie zbędny. Co włożyć do zbyt słonej zupy, aby jej aromat i gęstość pozostały bez zmian?
Skuteczną radą na zbyt słoną zupę jest ugotowanie w niej woreczka ryżu. Niepozorne ziarenka bez problemu poradzą sobie z nadmiarem przyprawy w daniu. Przy użyciu tego sposobu należy mieć na uwadze, aby nie doprowadzić do rozgotowania się ryżu.
Podobne działanie, co woreczek ryżu, mają także skórki od chleba. Włożone do gotującej się zupy wchłaniają sól i ratują nas przed katastrofalnymi skutkami przesolenia. Pieczywo trzeba usunąć z zupy za pomocą łyżki cedzakowej, zanim nadmiernie rozmięknie i rozpadnie się w daniu.
Nieco dziwnym sposobem na zbyt słoną zupę jest wlanie do niej surowych białek kurzych. Zapewniamy jednak, że ten niezwykły składnik działa w tej materii bez zarzutu. Białko podczas ścinania się wchłonie nadmiar soli z zupy. Po ugotowaniu wystarczy usunąć je z powierzchni zupy np. przy użyciu sitka. Mamy swoje metody na uratowanie przesolonych ziemniaków. Nie mniej skutecznie radzimy sobie z potrawami zbyt tłustymi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Hitowa pasta z ogórków kiszonych. Idealny dodatek do kanapek
Zapomnij o mleku, kefirze, jogurcie i maślance. Najlepsze racuchy wychodzą na innym składniku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama