Smakosze.pl Przepisy Inny niż zawsze sposób robienia ciasta na pierogi z truskawkami. Rewolucyjny trik
canva/freeskyline

Inny niż zawsze sposób robienia ciasta na pierogi z truskawkami. Rewolucyjny trik

14 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Chcesz sprawić najbliższym pyszną niespodziankę? Przygotuj pierogi z truskawkami na słodko. Pierogi będą jeszcze smaczniejsze, kiedy przygotujesz ciasto w nieco inny sposób i dodasz do niego łyżeczkę kakao i cukru wanilinowego. Prośby o dokładkę są gwarantowane.

Pierogi na słodko z owocami sezonowymi to smak mojego dzieciństwa. Domowe, cienkie i delikatne ciasto w połączeniu z truskawkami, jagodami, wiśniami lub malinami, podane z odrobiną kwaśnej śmietany i cukrem to jedno z najlepszych dań w upalne dni.

Ciasto wyrabiam ręcznie i dzielę je na dwie równe porcje, następnie do jednej dodaję kakao i cukier wanilinowy. W ten sposób otrzymuję pierogi w dwóch kolorach i o różnym smaku- białe, delikatne i ciemne, które mają wyraźną, czekoladową nutę.

Pierogi na słodko z dodatkiem truskawek i kakao często pojawiały się w moim domu, kiedy byłam dzieckiem i do tej pory robię je sama, ponieważ uwielbiam ich wyjątkowy smak. Sekretem idealnie miękkich pierogów jest dobrze wyrobione i rozwałkowane ciasto.

Jeśli nie rozwałkujesz dobrze masy lub składniki nie będą dobrze wymieszane, pierogi po ugotowaniu będą smakować jak mąka, będą twarde i miejscami nawet surowe, dlatego poświęć trochę więcej czasu na dokładnie przygotowanie ciasta.

Przepis na niezwykłe pierogi z truskawkami

Składniki na około 30 pierogów:

  • 500 g mąki pszennej

  • szklanka przegotowanej, letniej wody

  • jajko

  • 1/4 kostki masła

  • szczypta soli

  • łyżeczka cukru wanilinowego

  • łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek

Do podania:

  • śmietana 18%

  • cukier

Jak zrobić pyszne i inne niż zwykle pierogi z truskawkami?

Masło rozpuść w rondelku i odstaw, aby ostygło. Mąkę przesiej i wsyp do większej miski, następnie wbij jajko, dodaj sól, wodę, masło i zacznij wyrabiać ciasto.

Masę podziel na dwie równe porcje. Jedną odłóż, do drugiej dodaj cukier wanilinowy i kakao i ponownie zagnieć, aby powstało ciemne ciasto. Obie porcje odstaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.

W tym czasie truskawki umyj, odetnij szypułki, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Każde ciasto rozwałkuj, delikatnie podsypując mąką, na cienki placek.

Z ciasta wykrawaj kółka, każde z nich delikatnie rozciągnij palcami, w środek włóż kilka kawałków truskawek i zlep w taki sposób, aby powstały pierogi. Gdy ulepisz już pierogi z jasnego i ciemnego ciasta, zagotuj wodę w dużym garnku.

Do wrzątku wsyp łyżeczkę soli i wrzucaj partiami pierogi, będą ugotowane po około 4 minutach. Pierogi wyjmuj z wody łyżką cedzakową i podaj z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem, smacznego.

Czekolada i truskawki to doskonałe połączenie. Przygotuj również sernik z truskawkami i polewą czekoladową na ciemnym biszkopcie . Ciasto prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej.

Świeże truskawki w misce
canva/ Olena Rudo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wjazdnakuchnie.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy