Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis. W sam raz na upalne dni
Chłodnik jest smaczną zupą, która idealnie sprawdza się w upalne dni. Staropolski przepis na ten specjał na bazie maślanki pomoże wam przygotować ją w krótkim czasie. Danie zachwyci was niebagatelnym smakiem i przyjemnym aromatem świeżych ziół. Koniecznie spróbujcie.
Chłodniki występują w wielu smakowitych wersjach. Często spotykaną jest litewska, przygotowywana z aromatycznej botwiny. Nieco mniej znany jest pochodzący z Hiszpanii specjał z pomidorów, czyli gazpacho.
My tym razem proponujemy wam staropolską recepturę na wyjątkowo pyszną i aromatyczną chłodną zupę z maślanką, świeżymi rzodkiewkami i sporą porcją ziół. Niezwykle sycące połączenie powstanie, jeśli podamy ją ze smażonymi ziemniakami i skwarkami z dodatkiem cebuli. Spróbujecie?
Przepis na ekspresowy chłodnik na bazie maślanki
Składniki:
1,5 litra maślanki
400 g białego sera
1 szklanka gęstej śmietany
szklanka posiekanych rzodkiewek
1 duży pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ser biały kroimy w kostkę, przekładamy go do talerzy. Maślankę mieszamy ze śmietaną, najlepiej przy pomocy trzepaczki, by przy okazji nadać im przyjemnie lekkiej konsystencji.
Dodajemy rzodkiewki oraz opłukane i posiekane zioła, czyli szczypiorek i koperek. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie przelewamy do talerzy. Chłodnik podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Wiktory
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? Wyjaśniamy raz na zawsze
Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej
Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii
Źródło: 365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta; Romana Chojnacka , Ewa Aszkiewicz; Wydawnictwo Publicat