Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis. W sam raz na upalne dni

Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis. W sam raz na upalne dni

Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis
canva/Mykola Lunov

Chłodnik jest smaczną zupą, która idealnie sprawdza się w upalne dni. Staropolski przepis na ten specjał na bazie maślanki pomoże wam przygotować ją w krótkim czasie. Danie zachwyci was niebagatelnym smakiem i przyjemnym aromatem świeżych ziół. Koniecznie spróbujcie.

Chłodniki występują w wielu smakowitych wersjach. Często spotykaną jest litewska, przygotowywana z aromatycznej botwiny. Nieco mniej znany jest pochodzący z Hiszpanii specjał z pomidorów, czyli gazpacho.

My tym razem proponujemy wam staropolską recepturę na wyjątkowo pyszną i aromatyczną chłodną zupę z maślanką, świeżymi rzodkiewkami i sporą porcją ziół. Niezwykle sycące połączenie powstanie, jeśli podamy ją ze smażonymi ziemniakami i skwarkami z dodatkiem cebuli. Spróbujecie?

Przepis na ekspresowy chłodnik na bazie maślanki

Składniki:

  • 1,5 litra maślanki

  • 400 g białego sera

  • 1 szklanka gęstej śmietany

  • szklanka posiekanych rzodkiewek

  • 1 duży pęczek szczypiorku

  • 1 pęczek koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ser biały kroimy w kostkę, przekładamy go do talerzy. Maślankę mieszamy ze śmietaną, najlepiej przy pomocy trzepaczki, by przy okazji nadać im przyjemnie lekkiej konsystencji.

Dodajemy rzodkiewki oraz opłukane i posiekane zioła, czyli szczypiorek i koperek. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie przelewamy do talerzy. Chłodnik podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.

Ekspresowy chłodnik na bazie maślanki jest wyśmienity
Ekspresowy chłodnik na bazie maślanki jest wyśmienity

Źródło zdjęcia: canva/Wiktory

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: 365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta; Romana Chojnacka , Ewa Aszkiewicz; Wydawnictwo Publicat