Sernik z truskawkami siostry Anastazji. Niezawodny przepis
![Sernik z truskawkami siostry Anastazji](https://images.iberion.media/images/1920/3i4q28_KO_7by_Hzh_Q_Ng_CJNT_1_Projekt_bez_tytulu_5_7b5bf1c2a0.png)
Sernik z truskawkami siostry Anastazji to warstwowe ciasto na ciemnym biszkopcie, który przełożony jest budyniem, masą serową i truskawkami z galaretką. Cały sernik polany polewą czekoladową i udekorowany truskawkami wygląda przepysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na sernik z truskawkami siostry Anastazji.
Serniki z truskawkami siostry Anastazji to ciasto, które wygląda i smakuje przepysznie. Ciasto jest kolorowe i przekładane masą budyniową, truskawkami i masą serową. Cały sernik ma złożony smak, ponieważ ma ciemny, kakaowy biszkopt i wykończone jest aksamitną polewą czekoladową.
Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu i mas muszą być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby biszkopt studzić w piekarniku po upieczeniu przez 30 minut, dopiero później przełóż go na blat kuchenny i ostudź. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że biszkopt opadnie i popęka.
Jeśli masz ochotę na ciasto z truskawkami- tu poznasz przepis na obłędną tartę z serkiem mascarpone, idealną do kawy.
Przepis na sernik z truskawkami siostry Anastazji
Składniki na ciemny biszkopt (blacha 25x36 cm):
3/4 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru drobnego
6 jajek M
4 łyżki kakao
Składniki na masę serową:
500 g sera do serników
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
szklanka cukru pudru
pół kostki masła
5 jaj
Składniki na masę truskawkową:
1 kg truskawek świeżych lub mrożonych
3 galaretki owocowe
kopiasta łyżka cukru pudru
Składniki na masę budyniową:
2 budynie waniliowe bez cukru
5 łyżek cukru pudru
kostka masła
2 szklanki mleka
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
truskawki do dekoracji
Jak zrobić sernik z truskawkami siostry Anastazji?
Na początku przygotuj biszkopt: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, dodawaj stopniowo po 1 żółtku, wymieszaj.
Do masy wsyp przesianą z proszkiem i kakao mąkę, wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Masę wylej na blachę i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 30 minut.
![Ciemny biszkopt](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/5aYFi551zgKEKADZoskbeu/865f999edd53fe117dc5dad8ce18f330/Projekt_bez_tytu_u__6_.png)
Źródło zdjęcia: canva/Miuda_21 Biszkopt po upieczeniu zostaw na kolejne pół godziny w wyłączonym piekarniku, żeby nie opadł, dopiero po tym czasie wyjmij z blachy, ostudź i przekrój, aby powstały dwa blaty do przełożenia ciasta.
Zrób masę serową: białka oddziel od żółtek, masło utrzyj z cukrem, dodawaj po 1 żółtku, następnie dodaj ser i budyń i miksuj na średnich obrotach. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej, wymieszaj łyżką.
Masę serową przełóż na blachę z papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 40 minut, ostudź.
Przygotuj masę truskawkową: truskawki pokrój na ćwiartki, przełóż do garnka, wsyp cukier puder i podgotuj chwilę. Do gorących truskawek wsyp suche galaretki i mieszaj, aż proszek całkowicie się rozpuści, ostudź.
Zrób masę budyniową: mleko 300 ml mleka ugotuj z cukrem, w pozostałych 200 ml rozpuść 2 budynie, dodaj je do gotującego się mleka, gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Zimny budyń zmiksuj z masłem.
![Masa budyniowa](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3WLTpBn6pMorFE7lQdC9pQ/d9b6a09e354e05e29670d26da1718318/Projekt_bez_tytu_u__7_.png)
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Ciasto przełóż w następujący sposób: ciemny blat biszkoptowy, pół masy budyniowej, wkładka serowa, reszta masy budyniowej, masa truskawkowa, biszkopt. Cale ciasto polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Wyspy Kanaryjskie](https://images.iberion.media/images/origin/wyspy_kanaryjskie_af28f2a195.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wypadek na DK 81](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_na_DK_81_3e3c709e79.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Katarzyna Skrzynecka mąż](https://images.iberion.media/images/origin/Katarzyna_Skrzynecka_maz_172125bcb4.jpg)