Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik z truskawkami siostry Anastazji. Niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:40

Sernik z truskawkami siostry Anastazji. Niezawodny przepis

Sernik z truskawkami siostry Anastazji
canva/Dorota Domino

Sernik z truskawkami siostry Anastazji to warstwowe ciasto na ciemnym biszkopcie, który przełożony jest budyniem, masą serową i truskawkami z galaretką. Cały sernik polany polewą czekoladową i udekorowany truskawkami wygląda przepysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na sernik z truskawkami siostry Anastazji.

Serniki z truskawkami siostry Anastazji to ciasto, które wygląda i smakuje przepysznie. Ciasto jest kolorowe i przekładane masą budyniową, truskawkami i masą serową. Cały sernik ma złożony smak, ponieważ ma ciemny, kakaowy biszkopt i wykończone jest aksamitną polewą czekoladową.

Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu i mas muszą być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby biszkopt studzić w piekarniku po upieczeniu przez 30 minut, dopiero później przełóż go na blat kuchenny i ostudź. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że biszkopt opadnie i popęka.

Jeśli masz ochotę na ciasto z truskawkami- tu poznasz przepis na obłędną tartę z serkiem mascarpone, idealną do kawy.

Przepis na sernik z truskawkami siostry Anastazji

Składniki na ciemny biszkopt (blacha 25x36 cm):

  • 3/4 szklanki mąki tortowej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szklanka cukru drobnego

  • 6 jajek M

  • 4 łyżki kakao

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera do serników

  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  • szklanka cukru pudru

  • pół kostki masła

  • 5 jaj

Składniki na masę truskawkową:

  • 1 kg truskawek świeżych lub mrożonych

  • 3 galaretki owocowe

  • kopiasta łyżka cukru pudru

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru

  • 5 łyżek cukru pudru

  • kostka masła

  • 2 szklanki mleka

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa

  • truskawki do dekoracji

Jak zrobić sernik z truskawkami siostry Anastazji?

Na początku przygotuj biszkopt: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, dodawaj stopniowo po 1 żółtku, wymieszaj.

Do masy wsyp przesianą z proszkiem i kakao mąkę, wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Masę wylej na blachę i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 30 minut.

Ciemny biszkopt

Źródło zdjęcia: canva/Miuda_21 Biszkopt po upieczeniu zostaw na kolejne pół godziny w wyłączonym piekarniku, żeby nie opadł, dopiero po tym czasie wyjmij z blachy, ostudź i przekrój, aby powstały dwa blaty do przełożenia ciasta.

Zrób masę serową: białka oddziel od żółtek, masło utrzyj z cukrem, dodawaj po 1 żółtku, następnie dodaj ser i budyń i miksuj na średnich obrotach. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej, wymieszaj łyżką.

Masę serową przełóż na blachę z papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 40 minut, ostudź.

Przygotuj masę truskawkową: truskawki pokrój na ćwiartki, przełóż do garnka, wsyp cukier puder i podgotuj chwilę. Do gorących truskawek wsyp suche galaretki i mieszaj, aż proszek całkowicie się rozpuści, ostudź.

Zrób masę budyniową: mleko 300 ml mleka ugotuj z cukrem, w pozostałych 200 ml rozpuść 2 budynie, dodaj je do gotującego się mleka, gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Zimny budyń zmiksuj z masłem.

Masa budyniowa

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Ciasto przełóż w następujący sposób: ciemny blat biszkoptowy, pół masy budyniowej, wkładka serowa, reszta masy budyniowej, masa truskawkowa, biszkopt. Cale ciasto polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.