Sernik z truskawkami siostry Anastazji. Niezawodny przepis
Sernik z truskawkami siostry Anastazji to warstwowe ciasto na ciemnym biszkopcie, który przełożony jest budyniem, masą serową i truskawkami z galaretką. Cały sernik polany polewą czekoladową i udekorowany truskawkami wygląda przepysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na sernik z truskawkami siostry Anastazji.
Serniki z truskawkami siostry Anastazji to ciasto, które wygląda i smakuje przepysznie. Ciasto jest kolorowe i przekładane masą budyniową, truskawkami i masą serową. Cały sernik ma złożony smak, ponieważ ma ciemny, kakaowy biszkopt i wykończone jest aksamitną polewą czekoladową.
Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu i mas muszą być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby biszkopt studzić w piekarniku po upieczeniu przez 30 minut, dopiero później przełóż go na blat kuchenny i ostudź. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że biszkopt opadnie i popęka.
Jeśli masz ochotę na ciasto z truskawkami- tu poznasz przepis na obłędną tartę z serkiem mascarpone, idealną do kawy.
Przepis na sernik z truskawkami siostry Anastazji
Składniki na ciemny biszkopt (blacha 25x36 cm):
3/4 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru drobnego
6 jajek M
4 łyżki kakao
Składniki na masę serową:
500 g sera do serników
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
szklanka cukru pudru
pół kostki masła
5 jaj
Składniki na masę truskawkową:
1 kg truskawek świeżych lub mrożonych
3 galaretki owocowe
kopiasta łyżka cukru pudru
Składniki na masę budyniową:
2 budynie waniliowe bez cukru
5 łyżek cukru pudru
kostka masła
2 szklanki mleka
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
truskawki do dekoracji
Jak zrobić sernik z truskawkami siostry Anastazji?
Na początku przygotuj biszkopt: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, dodawaj stopniowo po 1 żółtku, wymieszaj.
Do masy wsyp przesianą z proszkiem i kakao mąkę, wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Masę wylej na blachę i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 30 minut.
Źródło zdjęcia: canva/Miuda_21 Biszkopt po upieczeniu zostaw na kolejne pół godziny w wyłączonym piekarniku, żeby nie opadł, dopiero po tym czasie wyjmij z blachy, ostudź i przekrój, aby powstały dwa blaty do przełożenia ciasta.
Zrób masę serową: białka oddziel od żółtek, masło utrzyj z cukrem, dodawaj po 1 żółtku, następnie dodaj ser i budyń i miksuj na średnich obrotach. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej, wymieszaj łyżką.
Masę serową przełóż na blachę z papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 40 minut, ostudź.
Przygotuj masę truskawkową: truskawki pokrój na ćwiartki, przełóż do garnka, wsyp cukier puder i podgotuj chwilę. Do gorących truskawek wsyp suche galaretki i mieszaj, aż proszek całkowicie się rozpuści, ostudź.
Zrób masę budyniową: mleko 300 ml mleka ugotuj z cukrem, w pozostałych 200 ml rozpuść 2 budynie, dodaj je do gotującego się mleka, gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Zimny budyń zmiksuj z masłem.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Ciasto przełóż w następujący sposób: ciemny blat biszkoptowy, pół masy budyniowej, wkładka serowa, reszta masy budyniowej, masa truskawkowa, biszkopt. Cale ciasto polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.