Smakosze.pl
Dlaczego warto jeść rzodkiewki i co z nich przygotować?

canva/cheche22

Dlaczego warto jeść rzodkiewki i co z nich przygotować?

14 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Rzodkiewka jest kolorowym warzywem o wyjątkowym i wyrazistym smaku. Jest wiele powodów, dla których warto po nią sięgać. Jednym z nich jest znaczna zawartość błonnika — składnika istotnego w regulacji trawienia i poczucia sytości. Sprawdźcie jak skutecznie włączyć rzodkiewkę do swojego jadłospisu.

Rzodkiewka ma charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych warto jednak dać jej kolejną szansę. Twarożek kanapkowy z dodatkiem tego smakołyku to nie jedyna opcja, by zaserwować warzywo. Znamy inne równie smaczne metody na skorzystanie z dobroczynnego działania warzywa.

kotlety mielone

Kucharka pokazała jak robi kotlety mielone. Dodaje dwa nietypowe składniki do mięsa

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego warto sięgać po rzodkiewkę?

Warzywo jest skarbnicą wielu cennych składników odżywczych. Zawiera m.in. sporą dawkę witaminy C — w szklance specjału znajdziecie 17 mg tej witaminy, co u kobiet stanowi niemal 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

W rzodkiewce znajdziemy też sporo potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Niepozorne warzywo bogate jest również w witaminy z grupy B — m.in. niacynę — kwas foliowy oraz retinol i prowitaminę A. Będzie miało więc wpływ na wiele procesów w naszym organizmie.

Istotnym składnikiem rzodkiewki jest błonnik. Wystarczy zjeść kilka sztuk — a dokładniej pół filiżanki — by dostarczyć sobie 1 gram naturalnego regulatora trawienia. Błonnik skutecznie wesprze nasz organizm w profilaktyce zaparć.

Będzie też pomocny w kontroli poziomu cukru i cholesterolu we krwi, a także wydłuży czas odczuwania sytości po posiłku. Warto wiedzieć, że znaczną ilość błonnika zawierają także liście rzodkiewki — element rośliny, który często niestety wyrzucamy.

Jak najlepiej podać rzodkiewkę?

Kolorowe warzywo doskonale pasuje do sałatek, a dodać można zarówno kolorową część, jak i liście. Z tych drugich warto przyrządzić wyśmienitą pastę kanapkową o orzeźwiającym smaku. Będzie idealna do świeżego, domowego chleba oraz makaronów. Podajcie ją z plastrami pomidora malinowego, a smak was zachwyci.

Rzodkiewka niektórym z nas z pewnością posmakuje jako przekąska na zimno — z dodatkiem dipu czosnkowego na bazie jogurtu jest wyśmienita. Mało kto wie jednak, że można ją również przyrządzić na ciepło. Jednym ze sposobów będzie zrobienie z niej zupy z dodatkiem koperku i ziemniaków.

Sprawdźcie też koniecznie nasz przepis na rzodkiewkę smażoną z czosnkiem i natką pietruszki — będzie świetnym dodatkiem do delikatnych mięs. Możecie też zapiec warzywo w sosie z dodatkiem pomarańczy, ulubionej musztardy, miodu i sera feta. To idealna opcja, by nieco zmienić smak warzywa.

Rzodkiewka pysznie smakuje w sałatkach

Rzodkiewka pysznie smakuje w sałatkach

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.medonet, beszamel.se, odzywianie.hellozdrowie

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pomidory

Produkty

Czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, odwieczna zagadka rozwiązana

Czytaj więcej >

Produkty

Czy mycie surowego mięsa jest bezpieczne? Nie ryzykuj szczególnie z jednym rodzajem

Czytaj więcej >
Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?

Produkty

Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Czytaj więcej >

Produkty

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Czytaj więcej >

Produkty

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

Czytaj więcej >

Produkty

Jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Lista najbardziej intrygujących pozycji ze świata

Czytaj więcej >