Smakosze.pl Przepisy Jak przyrządzić idealną jajecznicę? Sięgnij po aromatyczną przyprawę
Pixabay / Maky_)rel

Jak przyrządzić idealną jajecznicę? Sięgnij po aromatyczną przyprawę

11 stycznia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Jajecznica na śniadanie nie ma sobie równych. Puszysta, maślana, na boczku lub cebuli smakuje chyba wszystkim, a każdy ma swoją ulubioną wersję tego sycącego śniadaniowego dania. Znamy chyba tysiące dodatków, które sprawiają, że niepozorne jajka z patelni zyskują wspaniały smak, ale czasem technika smażenia ma ogromny wpływ na smak jajecznicy.

W jaki sposób ugotować jajecznicę idealną? Poniżej zdradzamy najlepszy możliwy przepis. Zachęcamy do sięgnięcia po ziele angielskie . Aromatyczna przyprawa podkręci jej smak śniadania.

Jakiś czas temu zdradzaliśmy, w jaki sposób to danie gotuje sama Magda Gessler . Gwiazda sięgnęła po wielki sezonowy przysmak. Dziś zdradzamy, krok po kroku, jak zrobić idealną jajecznicę. Przeczytaj i od razu wypróbuj!

Jajecznica idealna - krok po kroku

Wiele osób zadaje sobie pytanie, z ilu jaj powinno zrobić jajecznicę. Wszystko zależy od waszych możliwości, ale przyjmuje się, że porcja dla jednej osoby składa się z 2-3 jajek. Wszystko zależy jednak od apetytu! Poniżej zdradzamy, najlepszy przepis na jajecznicę.

Składniki:

  • 2-3 średnie jajka

  • łyżka masła

  • świeża natka pietruszki

  • ziele angielskie (mielone)

  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Wbij jajka do oddzielnego naczynia. Wymieszaj żółtko z białkiem tak, aby stworzyły jednobarwny płyn. Następnie, przygotowuj patelnię. Wyłóż na nią łyżkę masła i je podgrzej. Gdy się roztopi, rozprowadź je po całej powierzchni patelni.

Wylej jajka na patelnię. Od razu wymieszaj je łyżką lub szpatułką. Zapobiegniesz w ten sposób zbyt szybkiego ścięcia jajek i będziesz mógł kontrolować ich konsystencję. Cały czas mieszaj jajecznicę. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niej przyprawy: sól, pieprz i zmielone zioło angielskie.

Po ścięciu się jajek do odpowiadającej struktury odstaw patelnię z płomienia i jeszcze przez chwilę mięszaj. Lekko schłodzisz w ten sposób jajecznicę i zapobiegniesz jej dalszemu ścinaniu (gęstnieniu).

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy