Jajecznica na boczku - idealny początek dnia
Jajecznica na boczku ze szczypiorkiem to doskonały pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Podsmażony na cebulce boczek nadaje daniu wyjątkowego aromatu i dostarczy Ci energii na cały początek dnia. Sprawdź, jak przygotować wyśmienitą jajecznicę na boczku.
Jajecznica na boczku to jedno z lepszych wersji tego popularnego śniadania. Już sam zapach podsmażanego na maśle z cebulką mięsa sprawia, że zaczynam być niezwykle głodna i z niecierpliwością czekam, aż jajka zetną się na patelni. Jajecznicę zawsze doprawiam solą, pieprzem i świeżym szczypiorkiem, który doskonale wzmacnia smak śniadania. Jajecznicę podaję z jeszcze ciepłym, świeżym chlebem.
Do przygotowania jajecznicy na boczku zawsze wykorzystuję boczek wędzony, ponieważ jest o wiele smaczniejszy od surowego. Możesz go kupić w gotowych, cienkich plastrach lub całym kawałku. Pamiętaj jednak, że kawałek mięsa należy obrać ze skóry i usunąć ewentualne przerosty.
Jajecznica jest bardzo uniwersalnym daniem, do którego możesz dodawać ulubione składniki. Wykorzystaj jeszcze ostatnie chwile sezonu na grzyby i przygotuj jajka z kurkami oraz z rydzami. Tak przygotowanie danie jest wprost idealne na chłodne, jesienne poranki.
Przepis na jajecznicę na boczku
Składniki na 2 porcje:
-
6 jajek
-
200 g boczku wędzonego
-
mała cebula
-
szczypiorek
-
pieprz, sól,
-
łyżka masła
Jak przygotować jajecznicę na boczku?
Na maśle zeszklij posiekaną drobno cebulkę, dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż przez kilka minut. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem i smaż na wolnym ogniu, mieszając, aby jajka ładnie się ścięły. Pod sam koniec dodaj posiekany drobno szczypiorek.
Smacznego.