Obłędna jajecznica z rydzami
Jajecznica z rydzami to doskonały pomysł na pożywny początek dnia. Jajka smażone z rydzami, oprószone szczypiorkiem smakują obłędnie w towarzystwie jeszcze ciepłego pieczywa. Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Poznaj przepis na obłędną jajecznicę z rydzami.
Jesień jest porą roku, w której możemy korzystać z dobrodziejstw naszych lasów. Szczyt sezonu na grzyby przypada na wrzesień i październik, spożytkuj więc go jak najlepiej i przygotuj wyjątkowo aromatyczne dania. Z rydzy możesz przygotować obłędną jajecznicę lub poddusić je w kremowym sosie pomidorowym. Grzyby zawsze suszę, aby dodać je do zupy i pierogów na Wigilię.
Rydze są jednymi z najzdrowszych grzybów. Są bogate przede wszystkim w witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Rydze to również źródło magnezu, potasu i żelaza, które wpierają pracę układu krwionośnego, serca i mózgu.
Jajecznica z rydzami jest zbilansowanym posiłkiem, doskonałym na śniadanie. Jest lekka, ale bardzo pożywna, dostarcza również wielu niezbędnych witamin i przede wszystkim smakuje wyśmienicie.
Przepis na obłędną jajecznicę z rydzami
Składniki na 2 porcje:
2 duże rydze
6 jajek
2 łyżki masła
szczypiorek
sól, pieprz
Jak przygotować obłędną jajecznicę z rydzami?
Rydze umyj i pokrój na mniejsze kawałki, następnie smaż na maśle przez 15 minut, oprósz solą, pieprzem. Wbij jajka i mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i w razie potrzeby ponownie oprósz przyprawami.
Smacznego.