Przepis na ten rosół przywiozłem z wakacji. W głowie się nie mieści, co do niego dodają
![rosół w bulionówce](https://images.iberion.media/images/1920/rosol_f211d0a3c6.jpg)
Wydawałoby się, że oprócz panierowanego kotleta schabowego nie ma nic bardziej polskiego niż swojski rosół. A jednak – co kraj to obyczaj. Grecy przygotowują swoją wersję z kilkoma składnikami, których mało kto w Polsce spodziewa się w przepisie.
Grecki rosół
Banalnie prosta w przygotowaniu, ale niebanalna w smaku zupa z kurczaka nazywa się po grecku avgolemono. To jedno z tych słów, które zawierają w sobie przepis, powstało bowiem z połączenia słów jajko i cytryna.
Podobnie jak nasz rosół, avgolemono serwowana jest jako potrawa – jej podobne warianty występują w Turcji, na Bałkanach i Bliskim Wschodzie – a także jako baza potraw. Jest natomiast o wiele szybsza w przygotowaniu niż nasz klasyczny rosół.
![avgolemono](https://images.iberion.media/images/origin/rosol3_20e62acd54.jpg)
Szybki cytrynowy rosół
Grecki rosół z cytryną i ryżem jest niezwykle szybki w przygotowaniu między innymi dzięki temu, że nie ma w nim warzyw, które trzeba by kroić. Zazwyczaj używa się do tej zupy wcześniej obgotowanego kurczaka. Można więc przyspieszyć jej wykonanie, kupując już upieczone mięso lub używając resztek – byle nie tych z wcześniejszego rosołu, bo one są już dostatecznie wygotowane.
Składniki
- ¼ kg mięsa z kurczaka bez kości (udka, piersi)
- Sok z 1 cytryny (50 ml) i szczypta skórki
- ¾ szklanki ryżu
- 30 ml oliwy
- 1 jajko
- 1-2 szalotki
- Sól, pieprz
Gotujemy avgolemono
W osolonej wodzie gotujemy kurczaka przez ok. 10 minut od zagotowania. Mięso cedzimy, studzimy i siekamy drobno.
W czystym garnku zagotowujemy 2 litry wody lub bulionu warzywnego. Pokrojone mięso wrzucamy do garnka, dodajemy oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 15 minut.
Po upływie tego czasu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, a po kolejnych 10 minutach – przepłukany ryż. Zupę gotujemy do miękkości tego ostatniego.
Do osobnej miseczki wybijamy jajko (można zamiast tego użyć dwóch żółtek). Dodajemy sok i skórkę z cytryny i mieszamy na jednolitą masę. Kiedy zupa będzie ugotowana, powoli wlewamy do niej jajeczno-cytrynową miksturę, ciągle mieszając.
Zupę można podawać posypaną zieloną cebulką. Dla uzyskania kremowej tekstury, można ją też zmiksować blenderem przed dodaniem jajka z cytryną.
Wypróbuj też przepisy na chlebek orkiszowy Heni Foks i mizerię z nietypowym dodatkiem.
![jajko z cytryną](https://images.iberion.media/images/origin/rosol2_b4a4967e33.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kiszony agrest](https://images.iberion.media/images/origin/agrest_3a1b743e1d.jpg)
![chlebek z patelni](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_ea91cec9bb.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_fot_Eurosport_37e8d1402c.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Tajemnicza postać](https://images.iberion.media/images/origin/Tajemnicza_postac_fe315f83e5.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)