Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na ten rosół przywiozłem z wakacji. W głowie się nie mieści, co do niego dodają
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.05.2024 11:10

Przepis na ten rosół przywiozłem z wakacji. W głowie się nie mieści, co do niego dodają

rosół w bulionówce
Fot. Shutterstock/ArtCookStudio

Wydawałoby się, że oprócz panierowanego kotleta schabowego nie ma nic bardziej polskiego niż swojski rosół. A jednak – co kraj to obyczaj. Grecy przygotowują swoją wersję z kilkoma składnikami, których mało kto w Polsce spodziewa się w przepisie.

Grecki rosół

Banalnie prosta w przygotowaniu, ale niebanalna w smaku zupa z kurczaka nazywa się po grecku avgolemono. To jedno z tych słów, które zawierają w sobie przepis, powstało bowiem z połączenia słów jajko i cytryna.

Podobnie jak nasz rosół, avgolemono serwowana jest jako potrawa – jej podobne warianty występują w Turcji, na Bałkanach i Bliskim Wschodzie – a także jako baza potraw. Jest natomiast o wiele szybsza w przygotowaniu niż nasz klasyczny rosół.

avgolemono
fot. Canva
Po czym poznać dojrzałego arbuza? Większość osób takie owoce omija szerokim łukiem

Szybki cytrynowy rosół

Grecki rosół z cytryną i ryżem jest niezwykle szybki w przygotowaniu między innymi dzięki temu, że nie ma w nim warzyw, które trzeba by kroić. Zazwyczaj używa się do tej zupy wcześniej obgotowanego kurczaka. Można więc przyspieszyć jej wykonanie, kupując już upieczone mięso lub używając resztek – byle nie tych z wcześniejszego rosołu, bo one są już dostatecznie wygotowane.

Składniki

  • ¼ kg mięsa z kurczaka bez kości (udka, piersi)
  • Sok z 1 cytryny (50 ml) i szczypta skórki
  • ¾ szklanki ryżu
  • 30 ml oliwy
  • 1 jajko
  • 1-2 szalotki
  • Sól, pieprz

Gotujemy avgolemono

W osolonej wodzie gotujemy kurczaka przez ok. 10 minut od zagotowania. Mięso cedzimy, studzimy i siekamy drobno.

W czystym garnku zagotowujemy 2 litry wody lub bulionu warzywnego. Pokrojone mięso wrzucamy do garnka, dodajemy oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 15 minut.

Po upływie tego czasu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, a po kolejnych 10 minutach – przepłukany ryż. Zupę gotujemy do miękkości tego ostatniego.

Do osobnej miseczki wybijamy jajko (można zamiast tego użyć dwóch żółtek). Dodajemy sok i skórkę z cytryny i mieszamy na jednolitą masę. Kiedy zupa będzie ugotowana, powoli wlewamy do niej jajeczno-cytrynową miksturę, ciągle mieszając.

Zupę można podawać posypaną zieloną cebulką. Dla uzyskania kremowej tekstury, można ją też zmiksować blenderem przed dodaniem jajka z cytryną.

Wypróbuj też przepisy na chlebek orkiszowy Heni Foks i mizerię z nietypowym dodatkiem.

jajko z cytryną
fot. Canva