Żadne ogórki, żadna kapusta. W sezonie robię kiszony agrest, rodzina za nim przepada
![kiszony agrest](https://images.iberion.media/images/1920/agrest_3a1b743e1d.jpg)
Kiszone… co? – zapytają niektórzy, nienawykli do przygotowywania słonych przetworów z owoców. Ale agrest przecież nadaje się doskonale do słoików, przygotowany podobnie jak ogórki – w końcu nie jest kwintesencją słodyczy, a ciekawą mieszanką kwaśnego, słodkawego i cierpkiego. Warto, choćby na próbę, przyrządzić raz taki agrestowy przysmak.
Zapomniany agrest
Agrest nie jest dziś tak popularny jak dawniej. Odporny na złe warunki i łatwy do ogrodowej uprawy, zaczął przegrywać, kiedy import z południa rozszerzył sezon na czereśnie, truskawki i podobne gwiazdy owocowego świata.
Na szczęście nie odszedł w niepamięć zupełnie i dzięki temu możemy dziś korzystać z przepisów takich jak ten. Słodko-kwaśne, strzelające w zębach kulki, na Śląsku zwane wieprzkami, dzięki zalewie zbliżonej do tej z ogórków zyskują dodatkowy wymiar smakowy – słoność, która komponuje się z pozostałymi. Taki agrest świetnie sprawdzi się do zimowych sałatek.
![agrest w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/agrest3_e938075931.jpg)
Przetwory owocowe
Jednym z takich przepisów podzieliła się autorka kanału Kuchnia Marioli, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu. W wydaniu Marioli agrest kiszony jest razem z plasterkami marchewki – kolejnego słodkiego warzywa, które świetnie nadaje się do kiszenia.
Składniki
- 1,5 kg agrest
- Koper do kiszonek
- Liście i korzeń chrzanu
- 4 ząbki czosnku
- Sól niejodowana
Kiszenie agrestu
Twardy agrest biały lub czerwony dokładnie płuczemy. Na dno wyparzonych słoików układamy po gałązce kopru i liść chrzanu. Chrzan korzeniowy obieramy i kroimy w cienkie słupki. Po kilka z nich wrzucamy do słoików. Do każdego z naczyń wkładamy też po ząbku czosnku pokrojonym w plasterki.
Do słoików nasypujemy agrest. Przykrywamy go dodatkowymi liśćmi chrzanu lub koprem, by same owoce nie wystawały ponad powierzchnię wody. Pozostawiamy wolne ok. 2 cm od góry słoika.
Słoiki zalewamy do po brzegi gorącą wodą osoloną w proporcjach 1 łyżka soli na litr wody. Cała zawartość słoika powinna być dokładnie sparzona. Zaraz po zalaniu gorącą wodą słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Kiedy słoiki będą ostudzone, a wieczka zassane, przetwory można odstawić do spiżarni. Będą gotowe po kilku tygodniach.
Wypróbuj też przepisy na dżem z truskawek bez cukru i ogórki kiszone z ważnym dodatkiem.
![gotowy kiszony agrest](https://images.iberion.media/images/origin/agrest2_138a84e97b.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_wisniami_3278fa7b29.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo_d1e128f33c.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![sok z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/7j_QQ_8_Fwp_ZI_8_W4_Et_Ptp_Fe_W0_Projekt_bez_tytulu_2022_07_18_T211057_831_4730527018.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_8c21ed8c0f.jpg)
![mizeria](https://images.iberion.media/images/origin/mizeria_f91bec7e15.jpg)
![kisiel](https://images.iberion.media/images/origin/kisiel_55c542ac95.jpg)
![dżem z świdośliwy](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_e7d0c6a31e.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_0158bb5d8a.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_b85d04e79a.jpg)
![makaron z pesto](https://images.iberion.media/images/origin/pesto_86a9e6dfdc.jpg)
![jabłka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/deser_531a99c3b7.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![agrest](https://images.iberion.media/images/origin/agrest_52b6fc638d.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/67wy_YJJJD_Cmopl_H9_UT_Zr_Rz_Projekt_bez_tytulu_8_dd529dd757.jpg)
![zupa nic](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_nic_57527ddef7.jpg)
![kapusta z kefirem](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_169c3d8d13.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![Ogórki curry](https://images.iberion.media/images/origin/ogo_ki_02e384f048.jpg)
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![surówka z pora](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_5efad1d2b7.jpg)
![kluski na parze](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_na_parze_0eebe85995.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_838153949b.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![ciasto drożdżowe przepis](https://images.iberion.media/images/origin/candy_girl_kitchen_a1adb5840c.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_ce264850b8.jpg)
![Porzeczki](https://images.iberion.media/images/origin/Porzeczki_4_5379f2a703.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)
![Ogórek melonowy](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_28_T113105_233_7da1afc3cf.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![Czy jagody pomagają na biegunkę?](https://images.iberion.media/images/origin/1_50ccd478ee.jpg)