Żadne ogórki, żadna kapusta. W sezonie robię kiszony agrest, rodzina za nim przepada
![kiszony agrest](https://images.iberion.media/images/1920/agrest_3a1b743e1d.jpg)
Kiszone… co? – zapytają niektórzy, nienawykli do przygotowywania słonych przetworów z owoców. Ale agrest przecież nadaje się doskonale do słoików, przygotowany podobnie jak ogórki – w końcu nie jest kwintesencją słodyczy, a ciekawą mieszanką kwaśnego, słodkawego i cierpkiego. Warto, choćby na próbę, przyrządzić raz taki agrestowy przysmak.
Zapomniany agrest
Agrest nie jest dziś tak popularny jak dawniej. Odporny na złe warunki i łatwy do ogrodowej uprawy, zaczął przegrywać, kiedy import z południa rozszerzył sezon na czereśnie, truskawki i podobne gwiazdy owocowego świata.
Na szczęście nie odszedł w niepamięć zupełnie i dzięki temu możemy dziś korzystać z przepisów takich jak ten. Słodko-kwaśne, strzelające w zębach kulki, na Śląsku zwane wieprzkami, dzięki zalewie zbliżonej do tej z ogórków zyskują dodatkowy wymiar smakowy – słoność, która komponuje się z pozostałymi. Taki agrest świetnie sprawdzi się do zimowych sałatek.
![agrest w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/agrest3_e938075931.jpg)
Przetwory owocowe
Jednym z takich przepisów podzieliła się autorka kanału Kuchnia Marioli, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu. W wydaniu Marioli agrest kiszony jest razem z plasterkami marchewki – kolejnego słodkiego warzywa, które świetnie nadaje się do kiszenia.
Składniki
- 1,5 kg agrest
- Koper do kiszonek
- Liście i korzeń chrzanu
- 4 ząbki czosnku
- Sól niejodowana
Kiszenie agrestu
Twardy agrest biały lub czerwony dokładnie płuczemy. Na dno wyparzonych słoików układamy po gałązce kopru i liść chrzanu. Chrzan korzeniowy obieramy i kroimy w cienkie słupki. Po kilka z nich wrzucamy do słoików. Do każdego z naczyń wkładamy też po ząbku czosnku pokrojonym w plasterki.
Do słoików nasypujemy agrest. Przykrywamy go dodatkowymi liśćmi chrzanu lub koprem, by same owoce nie wystawały ponad powierzchnię wody. Pozostawiamy wolne ok. 2 cm od góry słoika.
Słoiki zalewamy do po brzegi gorącą wodą osoloną w proporcjach 1 łyżka soli na litr wody. Cała zawartość słoika powinna być dokładnie sparzona. Zaraz po zalaniu gorącą wodą słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Kiedy słoiki będą ostudzone, a wieczka zassane, przetwory można odstawić do spiżarni. Będą gotowe po kilku tygodniach.
Wypróbuj też przepisy na dżem z truskawek bez cukru i ogórki kiszone z ważnym dodatkiem.
![gotowy kiszony agrest](https://images.iberion.media/images/origin/agrest2_138a84e97b.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![mizeria](https://images.iberion.media/images/origin/mizeria_f91bec7e15.jpg)
![kisiel](https://images.iberion.media/images/origin/kisiel_55c542ac95.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)