Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie
Jajecznica z leśnymi grzybami jest smacznym, aromatycznym daniem doskonałym na jesień. Właśnie wtedy można bowiem znaleźć świeże, leśne grzyby i przyrządzić na ich bazie niemal klasyczne śniadanie. Przygotowując je, pamiętajcie jednak, by grzyby nie tylko podsmażyć, ale też poddusić.
Jesień to bogactwo sezonowych warzyw i owoców, a także grzybów. Warto więc wykorzystać ten czas jak najlepiej i przygotować wiele wyśmienitych dań, między innymi śniadanie w jesiennej wersji, czyli jajecznicę z grzybami leśnymi.
Jajecznica z grzybami jest niezwykle aromatycznym i pożywnym daniem. Przesmażone i podduszone z cebulą grzyby są miękkie i pełne smaku . Jajecznicę możemy dodatkowo posypać delikatnie posiekaną natką pietruszki, która podkreśli aromat całego śniadania. Do jajecznicy podajemy świeże pieczywo.
Przed przygotowaniem jajecznicy musimy dokładnie oczyścić grzyby, najlepiej przy pomocy szczoteczki i nożyka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Grzyby możemy również szybko opłukać, a potem dobrze osączyć. Po długim płukaniu nie będą smaczne.
Przepis na jajecznicę z grzybami leśnymi, czyli śniadanie w jesiennym klimacie
Składniki na 2 porcje:
-
250 g grzybów leśnych
-
5-6 jajek
-
1 cebula
-
sól, pieprz
-
masło klarowane
-
natka pietruszki (opcjonalnie)
Jak zrobić aromatyczną jajecznicę z dodatkiem grzybów leśnych?
Grzyby dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj. Grzyby przesmaż na maśle, a potem wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem około 15 minut. Następnie odlej z nich nadmiar wody i przełóż grzyby na talerz.
Na maśle zeszklij cebulę, dodaj grzyby, oprósz je solą, pieprzem i smaż kilka minut. N a patelnię dodaj jajka, ponownie oprósz solą i pieprzem i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jajecznicę posyp delikatnie posiekaną natką pietruszki. Podaj z kromką świeżego chleba, smacznego.
Pomysł na grzyby leśne? Przygotuj aromatyczny sos , który podasz do placków ziemniaczanych, makaronu i pieczonego mięsa. Dowiedz się również, jak suszyć grzyby leśne w piekarniku i jak je przechowywać , żeby nie spleśniały.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej
-
Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana
-
Wielu Polaków popełnia błąd podczas robienia kotletów mielonych. Chodzi o namaczanie bułki
Źródło: doradcasmaku