Smakosze.pl Przepisy Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie
canva/gbh007

Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie

25 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajecznica z leśnymi grzybami jest smacznym, aromatycznym daniem doskonałym na jesień. Właśnie wtedy można bowiem znaleźć świeże, leśne grzyby i przyrządzić na ich bazie niemal klasyczne śniadanie. Przygotowując je, pamiętajcie jednak, by grzyby nie tylko podsmażyć, ale też poddusić.

Jesień to bogactwo sezonowych warzyw i owoców, a także grzybów. Warto więc wykorzystać ten czas jak najlepiej i przygotować wiele wyśmienitych dań, między innymi śniadanie w jesiennej wersji, czyli jajecznicę z grzybami leśnymi.

Jajecznica z grzybami jest niezwykle aromatycznym i pożywnym daniem. Przesmażone i podduszone z cebulą grzyby są miękkie i pełne smaku . Jajecznicę możemy dodatkowo posypać delikatnie posiekaną natką pietruszki, która podkreśli aromat całego śniadania. Do jajecznicy podajemy świeże pieczywo.

Przed przygotowaniem jajecznicy musimy dokładnie oczyścić grzyby, najlepiej przy pomocy szczoteczki i nożyka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Grzyby możemy również szybko opłukać, a potem dobrze osączyć. Po długim płukaniu nie będą smaczne.

Przepis na jajecznicę z grzybami leśnymi, czyli śniadanie w jesiennym klimacie

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g grzybów leśnych

  • 5-6 jajek

  • 1 cebula

  • sól, pieprz

  • masło klarowane

  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Jak zrobić aromatyczną jajecznicę z dodatkiem grzybów leśnych?

Grzyby dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj. Grzyby przesmaż na maśle, a potem wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem około 15 minut. Następnie odlej z nich nadmiar wody i przełóż grzyby na talerz.

Na maśle zeszklij cebulę, dodaj grzyby, oprósz je solą, pieprzem i smaż kilka minut. N a patelnię dodaj jajka, ponownie oprósz solą i pieprzem i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jajecznicę posyp delikatnie posiekaną natką pietruszki. Podaj z kromką świeżego chleba, smacznego.

Pomysł na grzyby leśne? Przygotuj aromatyczny sos , który podasz do placków ziemniaczanych, makaronu i pieczonego mięsa. Dowiedz się również, jak suszyć grzyby leśne w piekarniku i jak je przechowywać , żeby nie spleśniały.

Grzyby leśne
canva/Jerome Sowa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy