Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > 1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej

1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej

Pierogi z karmelizowaną cebulą
canva/rudisill

Szukacie przepisu na znakomite pierogi? Wypełnijcie je ziemniaczanym farszem i podajcie z karmelizowaną cebulą. Tak przyrządzone warzywo doskonale wzbogaci dobrze znane danie. Rodzina będzie zachwycona i poprosi o dokładki. Spróbujecie?

Pierogi z farszem ziemniaczanym znakomicie smakują w towarzystwie delikatnie słodkiej, karmelizowanej cebuli. Proste danie jest sycące i aromatyczne, a przygotowanie jest dziecinnie proste. Warto się skusić — danie spodoba się najbardziej wybrednym domownikom.

Przepis na znakomite pierogi z karmelizowaną cebulą

Składniki na ciasto:

  • 760-800 g maki pszennej

  • 360 ml wrzątku

  • sól

Składniki na farsz:

  • 1 kg ziemniaków

  • 200 g cebuli

  • olej rzepakowy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na cebulę karmelizowaną:

  • 10 niewielkich cebul

  • 200 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Jak przygotować smakowite pierogi z ziemniaczanym farszem? Dodatek karmelizowanej cebuli urozmaici danie

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Wlewamy wrzątek i wsypujemy nieco soli. Mieszamy łyżką, a po chwili zaczynamy wyrabiać masę dłońmi. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach — podobnie jak na placki. Cebulę na farsz obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy warzywo. Wrzucamy ziemniaczane wiórki i rumienimy je, mieszając co jakiś czas.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Masą wypełniamy wycięte z rozwałkowanego ciasta krążki. Starannie zlepione pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku — każdą około 3 minut. Podajemy z karmelizowaną cebulą.

Jak zrobić karmelizowaną cebulę do pierogów?

Warzywo pozbawiamy łupin i kroimy w piórka. W garnku z grubszym dnem rozgrzewamy tłuszcz i dusimy na nim cebulę, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Podajemy wraz z pierogami.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wyborne pierogi. Spróbujcie koniecznie roślinnej wersji tradycyjnych ruskich. Być może posmakuje wam również specjał z soczewicą i boczkiem wprost z Podlasia.

Pierogi świetnie smakują z cebulą
canva/Azurita

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: