Smakosze.pl
namaczanie kotletów mielonych

Canva / shironosov

Wielu Polaków popełnia błąd podczas robienia kotletów mielonych. Chodzi o namaczanie bułki

24 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Każda szanująca się gospodyni ma swój patent na przygotowanie pysznych kotletów mielonych. Można dyskutować o dodatkach do mięsa, podsmażaniu cebulki lub dodawaniu tej surowej, ale na namaczanie bułki do mięsa mielonego jest tylko jeden właściwy sposób: zapomnij o wodzie i zawsze namaczaj bułkę w mleku.

Dodatek namoczonej bułki do kotletów mielonych zapewnia im odpowiednią pulchność i soczystość. W wielu domach do tego celu używa się zwykłej wody. Okazuje się jednak, że mleko jest dużo lepszym wyborem.

Naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika - prosty przepis

Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana

CZYTAJ DALEJ

Namaczanie bułki do kotletów mielonych w wodzie

Woda do namaczania bułki do kotletów mielonych pojawia się w wielu przepisach. Może wydawać się to dobrym wyjściem, zwłaszcza kiedy akurat zabrakło mleka w lodówce. Nic bardziej mylnego. Zdecydowanie lepiej zadbać o jego wystarczającą ilość lub w ostateczności zdecydować się krótką wycieczkę do sklepu.

Namaczanie bułki w wodzie nie przynosi żadnych korzyści smakowych. Mało tego, dodanie do kotletów mielonych wody w takiej ilości może spowodować, że ich smak finalnie będzie mało intensywny i nijaki.

Kotlety mielone tylko i wyłącznie z dodatkiem bułki namoczonej w mleku

Namoczenie bułki do kotletów mielonych w mleku ma kilka zasadniczych zalet. Mleko bowiem skutecznie neutralizuje czasem zbyt intensywny zapach surowej wieprzowiny. Kolety mielone usmażone na bułce w mleku mają przyjemniejszy aromat i znacznie lepiej smakują.

Tłuszcz zawarty w samym mleku również nie jest bez znaczenia dla naszych kotletów mielonych. Składnik ten bowiem jest nośnikiem smaku, a dzięki niemu usmażone kotlety będą wyjątkowo pyszne.

Jeśli chcemy, aby kotlety mielone były w środku przyjemnie wilgotne, powinnyśmy z całą pewnością postawić na bułkę namoczoną w mleku. Taki dodatek zapewni odpowiednią soczystość kotletów. Nikt nie będzie się w stanie im oprzeć. Wypróbuj te niebanalne kotlety mielone. Mamy świetny przepis na mielone z piekarnika.

Canva / Mariha-kitchen

Canva / Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >