Wielu Polaków popełnia błąd podczas robienia kotletów mielonych. Chodzi o namaczanie bułki
Każda szanująca się gospodyni ma swój patent na przygotowanie pysznych kotletów mielonych. Można dyskutować o dodatkach do mięsa, podsmażaniu cebulki lub dodawaniu tej surowej, ale na namaczanie bułki do mięsa mielonego jest tylko jeden właściwy sposób: zapomnij o wodzie i zawsze namaczaj bułkę w mleku.
Dodatek namoczonej bułki do kotletów mielonych zapewnia im odpowiednią pulchność i soczystość. W wielu domach do tego celu używa się zwykłej wody. Okazuje się jednak, że mleko jest dużo lepszym wyborem.
Namaczanie bułki do kotletów mielonych w wodzie
Woda do namaczania bułki do kotletów mielonych pojawia się w wielu przepisach. Może wydawać się to dobrym wyjściem, zwłaszcza kiedy akurat zabrakło mleka w lodówce. Nic bardziej mylnego. Zdecydowanie lepiej zadbać o jego wystarczającą ilość lub w ostateczności zdecydować się krótką wycieczkę do sklepu.
Namaczanie bułki w wodzie nie przynosi żadnych korzyści smakowych. Mało tego, dodanie do kotletów mielonych wody w takiej ilości może spowodować, że ich smak finalnie będzie mało intensywny i nijaki.
Kotlety mielone tylko i wyłącznie z dodatkiem bułki namoczonej w mleku
Namoczenie bułki do kotletów mielonych w mleku ma kilka zasadniczych zalet. Mleko bowiem skutecznie neutralizuje czasem zbyt intensywny zapach surowej wieprzowiny. Kolety mielone usmażone na bułce w mleku mają przyjemniejszy aromat i znacznie lepiej smakują.
Tłuszcz zawarty w samym mleku również nie jest bez znaczenia dla naszych kotletów mielonych. Składnik ten bowiem jest nośnikiem smaku, a dzięki niemu usmażone kotlety będą wyjątkowo pyszne.
Jeśli chcemy, aby kotlety mielone były w środku przyjemnie wilgotne, powinnyśmy z całą pewnością postawić na bułkę namoczoną w mleku. Taki dodatek zapewni odpowiednią soczystość kotletów. Nikt nie będzie się w stanie im oprzeć. Wypróbuj te niebanalne kotlety mielone. Mamy świetny przepis na mielone z piekarnika.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej
Koniec z masłem i olejem. Teraz jajecznicę smażymy na zupełnie innym składniku
Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu