Smakosze.pl
Naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika - prosty przepis

canva/YelenaYemchuk

Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana

24 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Dobrze znany przysmak warto przygotować w lekkiej i zdrowej wersji. Proponujemy zrobienie ciasta na bazie kaszy jaglanej, które smakuje wyśmienicie. Przyrządza się je niemalże ekspresowo, a zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?

Naleśniki z kaszy jaglanej sprawdzą się jako baza wielu smakowitych dań. Bezglutenowe i niezwykle lekkie wegańskie ciasto możecie wypełnić zarówno ulubionym dżemem, jak i wybranym wytrawnym farszem. Będzie wyśmienite. Skusicie się?

Kremowa jajecznica na mleku

Koniec z masłem i olejem. Teraz jajecznicę smażymy na zupełnie innym składniku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na lekkie naleśniki z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 600 g ugotowanej kaszy jaglanej

  • 500 ml napoju ryżowego

  • 160 g skrobi ziemniaczanej

Jak przygotować naleśniki z kaszy jaglanej? Prosty patent na bezglutenową wersję klasyku

Ostudzoną kaszę jaglaną łączymy je z napojem ryżowym, olejem i skrobią przy pomocy blendera. Rozgrzewamy delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażymy na niej naleśniki do czasu, aż się delikatnie zrumienią.

Jeśli ciasto będzie się rozpadało przy obracaniu, dosypujemy nieco skrobi do pozostałej masy. Podajemy z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi. Smacznego.

Wskazówka: do uzyskania zwartego ciasta można również wykorzystać jajko. Naleśniki jednak nie będą już wtedy wegańskie.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite naleśniki. Koniecznie sprawdźcie jak zrobić je na bazie mąki gryczanej — też będą bezglutenowe. Być może skusi was też zdrowa i lekka odsłona z dodatkiem cukinii.

Naleśniki jaglane świetnie smakują z każdym farszem

canva/MamaMiaPL

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >