Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana

Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana

Naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika - prosty przepis
canva/YelenaYemchuk

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Dobrze znany przysmak warto przygotować w lekkiej i zdrowej wersji. Proponujemy zrobienie ciasta na bazie kaszy jaglanej, które smakuje wyśmienicie. Przyrządza się je niemalże ekspresowo, a zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?

Naleśniki z kaszy jaglanej sprawdzą się jako baza wielu smakowitych dań. Bezglutenowe i niezwykle lekkie wegańskie ciasto możecie wypełnić zarówno ulubionym dżemem, jak i wybranym wytrawnym farszem. Będzie wyśmienite. Skusicie się?

Przepis na lekkie naleśniki z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 600 g ugotowanej kaszy jaglanej

  • 500 ml napoju ryżowego

  • 160 g skrobi ziemniaczanej

Jak przygotować naleśniki z kaszy jaglanej? Prosty patent na bezglutenową wersję klasyku

Ostudzoną kaszę jaglaną łączymy je z napojem ryżowym, olejem i skrobią przy pomocy blendera. Rozgrzewamy delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażymy na niej naleśniki do czasu, aż się delikatnie zrumienią.

Jeśli ciasto będzie się rozpadało przy obracaniu, dosypujemy nieco skrobi do pozostałej masy. Podajemy z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi. Smacznego.

Wskazówka: do uzyskania zwartego ciasta można również wykorzystać jajko. Naleśniki jednak nie będą już wtedy wegańskie.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite naleśniki. Koniecznie sprawdźcie jak zrobić je na bazie mąki gryczanej — też będą bezglutenowe. Być może skusi was też zdrowa i lekka odsłona z dodatkiem cukinii.

Naleśniki jaglane świetnie smakują z każdym farszem
canva/MamaMiaPL

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: