Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana
Naleśniki lubi wielu smakoszy. Dobrze znany przysmak warto przygotować w lekkiej i zdrowej wersji. Proponujemy zrobienie ciasta na bazie kaszy jaglanej, które smakuje wyśmienicie. Przyrządza się je niemalże ekspresowo, a zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?
Naleśniki z kaszy jaglanej sprawdzą się jako baza wielu smakowitych dań. Bezglutenowe i niezwykle lekkie wegańskie ciasto możecie wypełnić zarówno ulubionym dżemem, jak i wybranym wytrawnym farszem. Będzie wyśmienite. Skusicie się?
Przepis na lekkie naleśniki z kaszy jaglanej
Składniki:
600 g ugotowanej kaszy jaglanej
500 ml napoju ryżowego
160 g skrobi ziemniaczanej
Jak przygotować naleśniki z kaszy jaglanej? Prosty patent na bezglutenową wersję klasyku
Ostudzoną kaszę jaglaną łączymy je z napojem ryżowym, olejem i skrobią przy pomocy blendera. Rozgrzewamy delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażymy na niej naleśniki do czasu, aż się delikatnie zrumienią.
Jeśli ciasto będzie się rozpadało przy obracaniu, dosypujemy nieco skrobi do pozostałej masy. Podajemy z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi. Smacznego.
Wskazówka: do uzyskania zwartego ciasta można również wykorzystać jajko. Naleśniki jednak nie będą już wtedy wegańskie.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite naleśniki. Koniecznie sprawdźcie jak zrobić je na bazie mąki gryczanej — też będą bezglutenowe. Być może skusi was też zdrowa i lekka odsłona z dodatkiem cukinii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Domowy ketchup z przepisu Gessler nie ma sobie równych. Nie uwierzysz, czym się go doprawia
Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach
Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację