Zasady poprawnego przechowywania jajek
Jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Smakołyk już wkrótce zapełni nasze lodówki z powodu nadchodzącej Wielkanocy. Warto wiedzieć, w jaki sposób należy je przechowywać, aby jak najdłużej pozostały świeże.
Jajka muszą mieć odpowiednie warunki
Smakowite jajka często wykorzystujemy w kulinariach. Na ich bazie można przyrządzić rozmaite smakołyki, które na długo pozostają w pamięci. Niedawno przedstawialiśmy przepis na jajka w panierce, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy .
Nie od dziś wiadomo, że jajka przechowywane w nieodpowiedni sposób mogą szybko się popsuć. Jeśli chcemy, aby dłużej zachowały swoją świeżość, pamiętajmy, by przechowywać je w lodówce. Jest to absolutna podstawa .
Warto zauważyć, że jajka trzymane w temperaturze około 4 stopni Celsjusza nawet po 28 dniach można określić jako klasę EKSTRA. W przypadku przechowywania ich w 20 stopniach Celsjusza po takim czasie uznaje się je za niezdatne do spożycia .
Jajka warto ułożyć spłaszczonym końcem do góry. Taki zabieg pozwoli nam na przedłużenie ich zdatności do spożycia . Uwielbiane jajka najlepiej zamknąć w pojemniku lub wytłoczce. Co jeszcze może nam pomóc w dłuższym zachowaniu ich świeżości?
Niektórzy przed umieszczeniem jajek w lodówce, decyduje się na ich umycie. Lepiej unikać takiego postępowania. Wówczas usuwa się ich naturalną osłonę . W związku z tym jajka szybciej się psują. Mycie skorupki powinno nastąpić tuż przed przygotowaniem posiłku.
(Pixabay / NickyPe)
Jak odpowiednio przechowywać jajka?
Wiele lodówek jest wyposażonych w specjalną szufladkę na jajka. Zazwyczaj znajduje się ona na drzwiczkach urządzenia. Rozwiązanie to nie jest najlepszym wyjściem. Otwieranie lodówki sprawi, że jajka będą narażone na zmiany temperatury, a co za tym idzie, szybciej się popsują .
Jajka nie powinny również leżeć obok otwartych produktów spożywczych. Takie umiejscowienie sprzyja ich utracie świeżości . Niektórzy decydują się na zamrożenie jajek. Jednak nie robi się tego w standardowy sposób.
Okazuje się, że jajka można zamrozić. Wówczas należy osobno umieścić w zamrażarce żółtka i białka. Najlepiej wykorzystać hermetycznie zamykane pojemniki. Każdy, kto lubi jajka, powinien wiedzieć, jak często można po nie sięgać .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Na Temat; Echo Dnia; ShareInfo; WP Kuchnia