Banalnie prosty sposób na rozbicie skorupki jajka na dwie części
Każde jajko wypełnione jest po brzegi wyjątkowo pożywnymi i zdrowymi składnikami odżywczymi, których spożywanie może przynieść wiele korzyści. Niestety, aby się dostać do najlepszej części, najpierw trzeba rozprawić się z twardą skorupką.
Profesjonalni kucharze potrafią rozbijać je jedną ręką, lecz jeśli ktoś nie ma wielu lat doświadczenia, czasem nawet z pomocą dwóch dłoni można mieć problem. Dlatego w Internecie pełno jest poradników i wskazówek, jak robić to w optymalny sposób. Poniżej prezentujemy jedną z najprostszych metod.
Jajko będzie rozbite w kilka sekund
TikTok jest prawdziwą kopalnią wiedzy, a jedną z najobszerniejszych dziedzin jest gastronomia. To tam można znaleźć porady i triki, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni, co przekłada się na większą przyjemność z gotowania i mniejszą stratę czasu.
Jeden z obecnie najbardziej popularnych poradników na tej platformie dotyczy rozbijania skorupki jajka. Większość z nas najczęściej uderza jajkiem o blat czy talerz, a następnie przy pomocy dwóch dłoni rozwiera skorupkę. Niestety, taka metoda nie jest najwygodniejsza.
Wszystko przez to, że niewielkie kawałki skorupki mogą przedostać się do jedzenia, a nikt nie lubi, gdy podczas konsumowania jajecznicy nagle coś zgrzyta w zębach. Na szczęście użytkownik @marcinteodoru na swoim profilu na TikToku pokazał rewolucyjny sposób, z którego skorzystać może dosłownie każdy.
Wystarczy dokładnie umyte jajko zrzucić z wysokości około 10 cm prosto na czystą patelnie. Siła, z jaką jajko uderzy o powierzchnie metalu, wywoła pękniecie w skorupce, którego krawędź będzie na tyle gładka, że żaden fragment wapiennej otoczki nie znajdzie się w jedzeniu.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy najprostszą recepturę na najłatwiejszy biszkopt. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen.
Jak wykorzystać skorupki po jajkach?
Doskonałym sposobem jest przygotowanie z nich nawozu do roślin. Wystarczy pokruszone skorupki wrzucić do słoika i zalać je wodą. Następnie odstawia się je w ciemne i chłodne miejsce, gdzie moczą się przez kilka dni. Woda wysycana jest minerałami takimi jak cynk, fosfor, magnez, chrom i żelazo, które wzmacniają rozwój roślin.
Z czystych skorupek można również przygotować wapienny suplement diety - wystarczy podpiec umyte skorupki w piekarniku, pokruszyć w moździerzu na pył i dodawać po jednej łyżkę do mlecznych koktajli. Dzięki skorupkom można uzupełnić braki wapnia w organizmie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl