Smakosze.pl
Jak rozbić jajko?

naturalcares, pixabay

Banalnie prosty sposób na rozbicie skorupki jajka na dwie części

9 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jajko często stanowi podstawę naszego śniadania, jednak rozbijanie jego skorupki może być skomplikowane. W popularnej aplikacji TikTok, w której internauci publikują krótkie nagrania, pojawił się filmik, na którym autor zdradza jak sz

Każde jajko wypełnione jest po brzegi wyjątkowo pożywnymi i zdrowymi składnikami odżywczymi, których spożywanie może przynieść wiele korzyści. Niestety, aby się dostać do najlepszej części, najpierw trzeba rozprawić się z twardą skorupką. 

Profesjonalni kucharze potrafią rozbijać je jedną ręką, lecz jeśli ktoś nie ma wielu lat doświadczenia, czasem nawet z pomocą dwóch dłoni można mieć problem. Dlatego w Internecie pełno jest poradników i wskazówek, jak robić to w optymalny sposób. Poniżej prezentujemy jedną z najprostszych metod. 

Jajko będzie rozbite w kilka sekund

TikTok jest prawdziwą kopalnią wiedzy, a jedną z najobszerniejszych dziedzin jest gastronomia. To tam można znaleźć porady i triki, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni, co przekłada się na większą przyjemność z gotowania i mniejszą stratę czasu.

Jeden z obecnie najbardziej popularnych poradników na tej platformie dotyczy rozbijania skorupki jajka. Większość z nas najczęściej uderza jajkiem o blat czy talerz, a następnie przy pomocy dwóch dłoni rozwiera skorupkę. Niestety, taka metoda nie jest najwygodniejsza. 

Wszystko przez to, że niewielkie kawałki skorupki mogą przedostać się do jedzenia, a nikt nie lubi, gdy podczas konsumowania jajecznicy nagle coś zgrzyta w zębach. Na szczęście użytkownik @marcinteodoru na swoim profilu na TikToku pokazał rewolucyjny sposób, z którego skorzystać może dosłownie każdy. 

Wystarczy dokładnie umyte jajko zrzucić z wysokości około 10 cm prosto na czystą patelnie. Siła, z jaką jajko uderzy o powierzchnie metalu, wywoła pękniecie w skorupce, którego krawędź będzie na tyle gładka, że żaden fragment wapiennej otoczki nie znajdzie się w jedzeniu. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy najprostszą recepturę na najłatwiejszy biszkopt. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen. 

Jak wykorzystać skorupki po jajkach?

Doskonałym sposobem jest przygotowanie z nich nawozu do roślin. Wystarczy pokruszone skorupki wrzucić do słoika i zalać je wodą. Następnie odstawia się je w ciemne i chłodne miejsce, gdzie moczą się przez kilka dni. Woda wysycana jest minerałami takimi jak cynk, fosfor, magnez, chrom i żelazo, które wzmacniają rozwój roślin. 

Z czystych skorupek można również przygotować wapienny suplement diety - wystarczy podpiec umyte skorupki w piekarniku, pokruszyć w moździerzu na pył i dodawać po jednej łyżkę do mlecznych koktajli. Dzięki skorupkom można uzupełnić braki wapnia w organizmie. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >