Smakosze.pl
Jak rozbić jajko?

naturalcares, pixabay

Banalnie prosty sposób na rozbicie skorupki jajka na dwie części

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jajko często stanowi podstawę naszego śniadania, jednak rozbijanie jego skorupki może być skomplikowane. W popularnej aplikacji TikTok, w której internauci publikują krótkie nagrania, pojawił się filmik, na którym autor zdradza jak sz

Każde jajko wypełnione jest po brzegi wyjątkowo pożywnymi i zdrowymi składnikami odżywczymi, których spożywanie może przynieść wiele korzyści. Niestety, aby się dostać do najlepszej części, najpierw trzeba rozprawić się z twardą skorupką. 

Profesjonalni kucharze potrafią rozbijać je jedną ręką, lecz jeśli ktoś nie ma wielu lat doświadczenia, czasem nawet z pomocą dwóch dłoni można mieć problem. Dlatego w Internecie pełno jest poradników i wskazówek, jak robić to w optymalny sposób. Poniżej prezentujemy jedną z najprostszych metod. 

Jajko będzie rozbite w kilka sekund

TikTok jest prawdziwą kopalnią wiedzy, a jedną z najobszerniejszych dziedzin jest gastronomia. To tam można znaleźć porady i triki, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni, co przekłada się na większą przyjemność z gotowania i mniejszą stratę czasu.

Jeden z obecnie najbardziej popularnych poradników na tej platformie dotyczy rozbijania skorupki jajka. Większość z nas najczęściej uderza jajkiem o blat czy talerz, a następnie przy pomocy dwóch dłoni rozwiera skorupkę. Niestety, taka metoda nie jest najwygodniejsza. 

Wszystko przez to, że niewielkie kawałki skorupki mogą przedostać się do jedzenia, a nikt nie lubi, gdy podczas konsumowania jajecznicy nagle coś zgrzyta w zębach. Na szczęście użytkownik @marcinteodoru na swoim profilu na TikToku pokazał rewolucyjny sposób, z którego skorzystać może dosłownie każdy. 

Wystarczy dokładnie umyte jajko zrzucić z wysokości około 10 cm prosto na czystą patelnie. Siła, z jaką jajko uderzy o powierzchnie metalu, wywoła pękniecie w skorupce, którego krawędź będzie na tyle gładka, że żaden fragment wapiennej otoczki nie znajdzie się w jedzeniu. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy najprostszą recepturę na najłatwiejszy biszkopt. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen. 

Jak wykorzystać skorupki po jajkach?

Doskonałym sposobem jest przygotowanie z nich nawozu do roślin. Wystarczy pokruszone skorupki wrzucić do słoika i zalać je wodą. Następnie odstawia się je w ciemne i chłodne miejsce, gdzie moczą się przez kilka dni. Woda wysycana jest minerałami takimi jak cynk, fosfor, magnez, chrom i żelazo, które wzmacniają rozwój roślin. 

Z czystych skorupek można również przygotować wapienny suplement diety - wystarczy podpiec umyte skorupki w piekarniku, pokruszyć w moździerzu na pył i dodawać po jednej łyżkę do mlecznych koktajli. Dzięki skorupkom można uzupełnić braki wapnia w organizmie. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

bób

Porady

Jak wybrać najlepszy bób? Zebraliśmy najcenniejsze wskazówki

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Porady

Największe błędy podczas kiszenia ogórków. Przez nie wychodzą m.in puste w środku

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować makaron bez wody? Wyjawiamy sprytny patent

Czytaj więcej >
gotowanie ryżu

Porady

Co zrobić aby ryż po ugotowaniu był sypki? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Czytaj więcej >