Niesamowite zastosowanie jajka. Zrobisz z niego domowy preparat, który złagodzi ból kolan i stawów
Nie od dziś wiadomo, że jajka należą do grona bardzo pożywnych specjałów. Nie bez powodu tak często lądują na naszych stołach podczas śniadań. Tym razem jajka pomogą w przypadku uciążliwej przypadłości, która dotyka wiele osób.
Jajka na ból stawów
Jajka niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Idealnym przykładem jest, chociażby przepis na jajecznicę z niezwykłymi dodatkami . Jednak niepozorne smakołyki posiadają jeszcze inne zastosowanie, z którego niewiele osób zdaje sobie sprawę.
Bez wątpienia jajka odgrywają istotną rolę w kulinariach. Bez ich dodatku nie mogłoby się obejść wiele wyśmienitych potraw. Jajka same w sobie są prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Okazuje się, że mogą nam one pomóc w przypadku bólu kolan i innych stawów .
Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Smak Dnia, jajka wzmacniają tkankę stawową, więzadła i kości w miejscu zapalenia . Oczywiście najlepiej skorzystać z metod proponowanych przez medycynę konwencjonalną, jednak nie zaszkodzi również wypróbować mikstury na bazie jajka.
Jajka odgrywają ważną rolę w miksturze na ból stawów. Oprócz nich wykorzystamy inny popularny składnik kuchenny . Przygotowanie specyfiku jest banalnie proste i każdy sobie z nim poradzi. Jakie produkty będą nam potrzebne?
-
2 jajka
-
15 g soli
-
gaza
-
bandaż elastyczny
Jak jajka przekształcić w specyfik na ból stawów?
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka. Wzbogacamy je o sól i starannie mieszamy. Po chwili preparat jest już gotowy. Namaczamy w nim gazę i przykładamy do bolącego stawu . Taki okład owijamy bandażem elastycznym.
Okład trzymamy na bolącym miejscu przez minimum 40 minut. W tym czasie jajka powinny dostarczyć niezbędnych minerałów, a sól za sprawą magnezu złagodzi stan zapalny i ból . Oczywiście w przypadku problemów zdrowotnych należy skontaktować się z lekarzem i nie rozwiązywać ich na własną rękę.
Nie da się ukryć, że jajka wykorzystane w ten sposób mogą okazać się bardzo pomocne. Jednak najlepiej po prostu je zajadać. Wówczas nasz organizm zyska wiele składników odżywczych. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne jajka na miękko .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Po krzywych burakach kolejna wielka akcja Lidla z innym warzywem. Powodem zbyt obfite plony
-
Nie ma skali, żeby opisać jak cudowne wychodzą pierogi ruskie z przepisu z 1920 roku
Źródło: Smak Dnia