Smakosze.pl
Jajka

wikimedia commons/ Michael Matuzak/ CC-BY-2.0

Jak ugotować idealne jajko na miękko? Wystarczy przestrzegać 1 zasady

22 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Jajka na miękko to jedna z tych potraw, która mimo nagminnego jej przygotowania, wciąż jest prawdziwym wyzwaniem. Co zrobić, żeby żółtko było idealnie płynne, a nie na pół ścięte? Wystarczy przestrzegać jednej zasady, a sukces mamy gw

Jajka stanowią nieodłączny element naszej codziennej diety. Okazuje się, że bardzo słusznie, ponieważ produkt ten znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości oraz bogactwa witamin i minerałów.

Od lat toczyła się walka o to, czy jajka można jeść codziennie, a może wręcz przeciwnie? Dawniej powtarzano mit, który zalecał spożywanie jednego jajka w tygodniu. Tamte wnioski były błędne i nawet jedno jajko dziennie nie jest w stanie nam zaszkodzić. W tym artykule pisaliśmy na temat zbawiennych efektów codziennego ich spożywania.

Jajka są również produktem niesamowicie uniwersalnym. Tak naprawdę możemy je przygotować na mnóstwo sposobów. Jajka na miękko, na twardo, sadzone, po benedyktyńsku, w formie jajecznicy czy szakszuki to tylko kilka z możliwych rozwiązań. Jeśli chodzi o to na twardo czy na miękko, jest to odwieczne wyzwanie, aby zrobić je idealnie. Do osiągnięcia idealnego jajka na miękko potrzebna będzie Ci jedynie znajomość pewnej zasady.

Trick na idealne jajko na miękko

Najczęstszym wrogiem całej procedury jest czas. Trzymamy jajka za krótko lub za długo, przez co efekt jest inny od zamierzonego. Najczęściej zamiast jajka na miękko otrzymujemy na twardo i odwrotnie. Perfekcyjne jajko na miękko to takie z płynnym żółtkiem, a ściętym białkiem.

Dzięki temu trikowi już nie będziesz miał problemów z osiągnięciem takiej formuły. Przede wszystkim należy zacząć od tego, że jajka powinny mieć temperaturę pokojową przed gotowaniem. Włożenie zimnych do wrzątku, co często robimy, skutkuje popękaną skorupką. To efekt tak zwanego szoku termicznego.

Warto zatem wyjąć je na kilka minut przed gotowaniem z lodówki lub w razie braku czasu na tę czynność, położyć je na kaloryferze do ocieplenia. Do garnka nalewamy wodę i zostawiamy do zagotowania. Czas gotowania będzie różnić się w zależności od rozmiaru jajek. S powinny gotować się dokładnie 3,5 minuty, M 4 minuty, a jajka w rozmiarze L od 5 do 5,5 minuty.

Tuż po ugotowaniu jajek, wyjmujemy je łyżką i schładzamy pod zimną wodą. Ta czynność pozwoli zatrzymać proces gotowania. Tak naprawdę to cała tajemnica, dzięki której osiągniecie pyszne jajka na miękko. 

Jajka pełne są drogocennych właściwości

Warto wspomnieć, że nie samo w sobie żółtko i białko, ale również skorupka. W tym artykule pisaliśmy na temat sposobu na jej wykorzystanie. Nie mniej jednak same w sobie jajka to doskonałe źródło białka czy minerałów.

[EMBED-15]

Co więcej, witaminy A, E, D, K oraz witamin z grupy B. Jeśli chodzi o minerały, możemy wyróżnić między innymi selen, który jest zbawiennym składnikiem przy walce z chorobami tarczycy. Poza selenem jajka są bogatym źródłem cynku, żelaza, wapnia, miedzi, magnezu, fosforu, potasu czy sodu.

Włączenie ich do codziennej diety będzie zbawiennym krokiem dla naszego organizmu. To przede wszystkim niskokaloryczny produkt, który wspomoże walkę o zdrową sylwetkę i lepsze samopoczucie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile.com; kukbuk.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Sara KaraszewskaAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Najgorsze błędy podczas gotowania rosołu

Porady

Najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić panierkę do schabowych, która się nie odkleja?

Czytaj więcej >

Porady

Ile czasu gotować jajka na miękko?

Czytaj więcej >