Jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym, idealne na śniadanie
Jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym to pomysł na szybką i smaczną przystawkę i dodatek do zimnej płyty. Farsz z żółtek, ogórków, szynki z dodatkiem majonezu i musztardy jest aksamitny, gęsty i podany w białku ugotowanym na twardo smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym.
Szukasz pomysłu na pyszną przystawkę lub dodatek do kolacji? Przygotuj jajka faszerowane, a wszyscy będą zachwyceni smakiem i wyglądem potrawy. Jajka faszerowane sprawdzą się również doskonale podczas większych, uroczystych kolacji i świąt.
Jajka faszerowane przygotujesz w niecałe pół godziny ze składników, które z pewnością masz w domu. Jajka do faszerowania muszą być ugotowane zupełnie na twardo, jajka M gotuj 8 minut L 9-10, żółtko musi być całkowicie ścięte i zwarte.
Jajka faszerowane przygotujesz na wiele sposobów, w zależności od tego, na jakie smaki masz akurat ochotę- tu poznasz przepis na jajka faszerowane pomidorami suszonymi, w tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić jajka faszerowane brokułem .
Przepis na jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym
Składniki:
-
10 jajek ugotowanych na twardo
-
3 plasterki szynki drobiowej
-
2 ogórki kiszone
-
mała cebula lub cebulka dymka
-
2 łyżki majonezu
-
łyżeczka musztardy
-
koperek
-
sól, pieprz
Jak zrobić jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym?
Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i przekrój na pół, łyżeczką wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Żółtka rozgnieć widelcem z musztardą i majonezem. Posiekaj drobno cebulkę, ogórki i szynkę, przełóż je go żółtek, wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/czarny_bez Masę jajeczną dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wykładaj ją łyżką na jajka w miejscu żółtek, udekoruj koperkiem i podaj.