Jajka faszerowane brokułem - prosta i elegancka przystawka
Jajka faszerowane brokułem z majonezem, oliwą i szczypiorkiem to pomysł na świetną przekąskę, przystawkę lub szybki dodatek do zimnej płyty. Jajka faszerowane brokułem są pyszne, lekkie i wyglądają bardzo świeżo i apetycznie. Poznaj przepis na jajka faszerowane brokułem, czyli mistrzowską przystawkę.
Pomysłów na podanie jajek jest bardzo wiele, nic dziwnego- jajka są bardzo uniwersalne i przygotujesz je na niezliczoną ilość sposobów. Dzisiaj poznasz kolejny pomysł na jajka na twardo, czyli jajka faszerowane brokułem, szczypiorkiem z dodatkiem majonezu i oliwy, palce lizać.
Do jajek faszerowanych dodaję domowy majonez, jest mniej kaloryczny bo bez oleju. Jajka faszeruj dopiero, jak ostygną, z zimnych żółtek łatwiej przygotujesz farsz. Brokuły gotuj do miękkości. Jajka faszerowane podaję ze szczypiorkiem, ale równie dobrze smakują z koperkiem, natką pietruszki i mięta.
W tym artykule dowiesz się, jak zrobić i z czym podawać jajka na twardo. Na jajka sadzone również jest wiele pomysłów- tu poznasz 7 ciekawych propozycji podania jajek sadzonych.
Przepis na jajka faszerowane brokułem
Składniki:
7 jajek M
mały brokuł
2 łyżeczki oliwy z oliwek
łyżka majonezu
sól, pieprz
szczypiorek
Jak zrobić jajka faszerowane brokułem?
Jajka ugotuj na twardo, 8 minut od momentu od wrzenia wody, Brokuł podziel na malutkie różyczki i gotuj 6-7 minut w osolonej wodzie, odcedź, ostudź. Jajka obierz ze skorupek, przekrój na pół, łyżeczką do herbaty wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem, następnie przełóż je miski.
Źródło zdjęcia: canva/AlexPro9500 Różyczki brokuła również rozgnieć i dodaj do żółtek, wlej oliwę z oliwek, dodaj majonez, posiekany szczypiorek i wymieszaj, ugniatając, aby powstał jednolity farsz. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, wyłóż na białka w miejsca żółtek, smacznego.