Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka faszerowane brokułem - prosta i elegancka przystawka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.02.2022 01:00

Jajka faszerowane brokułem - prosta i elegancka przystawka

Jajka faszerowane brokułem
canva/iko636

Jajka faszerowane brokułem z majonezem, oliwą i szczypiorkiem to pomysł na świetną przekąskę, przystawkę lub szybki dodatek do zimnej płyty. Jajka faszerowane brokułem są pyszne, lekkie i wyglądają bardzo świeżo i apetycznie. Poznaj przepis na jajka faszerowane brokułem, czyli mistrzowską przystawkę.

Pomysłów na podanie jajek jest bardzo wiele, nic dziwnego- jajka są bardzo uniwersalne i przygotujesz je na niezliczoną ilość sposobów. Dzisiaj poznasz kolejny pomysł na jajka na twardo, czyli jajka faszerowane brokułem, szczypiorkiem z dodatkiem majonezu i oliwy, palce lizać.

Do jajek faszerowanych dodaję domowy majonez, jest mniej kaloryczny bo bez oleju. Jajka faszeruj dopiero, jak ostygną, z zimnych żółtek łatwiej przygotujesz farsz. Brokuły gotuj do miękkości. Jajka faszerowane podaję ze szczypiorkiem, ale równie dobrze smakują z koperkiem, natką pietruszki i mięta.

W tym artykule dowiesz się, jak zrobić i z czym podawać jajka na twardo. Na jajka sadzone również jest wiele pomysłów- tu poznasz 7 ciekawych propozycji podania jajek sadzonych.

Przepis na jajka faszerowane brokułem

Składniki:

  • 7 jajek M

  • mały brokuł

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

  • łyżka majonezu

  • sól, pieprz

  • szczypiorek

Jak zrobić jajka faszerowane brokułem?

Jajka ugotuj na twardo, 8 minut od momentu od wrzenia wody, Brokuł podziel na malutkie różyczki i gotuj 6-7 minut w osolonej wodzie, odcedź, ostudź. Jajka obierz ze skorupek, przekrój na pół, łyżeczką do herbaty wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem, następnie przełóż je miski.

Ugotowane brokuły w misce

Źródło zdjęcia: canva/AlexPro9500 Różyczki brokuła również rozgnieć i dodaj do żółtek, wlej oliwę z oliwek, dodaj majonez, posiekany szczypiorek i wymieszaj, ugniatając, aby powstał jednolity farsz. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, wyłóż na białka w miejsca żółtek, smacznego.

Tagi: Jajka Danie