Smakosze.pl
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą

pixabay.com

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą

24 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Jajka faszerowane zawsze są dobrym pomysłem, gdy trzeba przygotować przyjęcie. Jakie jednak nadzienie do nich wybrać? Przepisów jest wiele, a my proponujemy wersję z suszonymi pomidorami i fetą.

Suszone pomidory stają się coraz popularniejszym produktem w polskiej kuchni. Lekko słone, bardzo aromatyczne, niemal rozpływające się w garnku lub na patelni pod wpływem ciepła. Ich bogaty smak będzie świetnie pasował do delikatnego jajka. Suszone pomidory sprzedawane są w zalewie z oleju lub oliwy z oliwek lub bez dodatków (na wagę).

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą można podawać posypane świeżym szczypiorkiem lub koperkiem - to zależy od naszego gustu. Warto zachować sobie przepis na jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i fetą na śniadanie wielkanocne.

Jak je przygotować? Oto przepis!

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą: składniki

10 jajek

10 dag sera feta

5 suszonych pomidorów w oleju

2 łyżki majonezu

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1/2 białej cebuli

1/2 łyżki musztardy

sól i czarny pieprz 

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą: przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupek. Każde jajko przekrajamy na połówki. Ze wszystkich połówek wyciągamy żółtka.

Suszone pomidory oraz cebulę siekamy bardzo drobno, a fetę kroimy w niewielką kostkę.  Dodajemy to wszystko do żółtek, wraz z musztardą, majonezem oraz szczypiorek. Wszystko mieszamy, przyprawiając solą i pieprzem. 

Możemy od razu nakładać farsz do jajek(za pomocą łyżeczki) lub zmiksować go na gładką masę. Wtedy najlepiej zapakować całość do rękawa cukierniczego i wyciskać ostrożnie do każdej połówki jajka.

Układamy wszystkie jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą na talerzu i wstawiamy do lodówki aż do momentu podania. Dekorujemy koperkiem, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą: porady

Jakie mamy sposoby na gotowanie jajek? 

Sposób 1:Wkładamy je do gotującej się wody i gotujemy przez 6 minut. 

Sposób 2: Możemy też włożyć je do zimnej wody i poczekać do jej zagotowania. Następnie zestawiamy garnek z ognia i trzymamy pod przykryciem przez 17 minut. 

W obu przypadkach na końcu zalewamy jajka zimną wodą lub wkładamy je do kąpieli z kostkami lodu.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >