Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą
pixabay.com

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą

Jajka faszerowane zawsze są dobrym pomysłem, gdy trzeba przygotować przyjęcie. Jakie jednak nadzienie do nich wybrać? Przepisów jest wiele, a my proponujemy wersję z suszonymi pomidorami i fetą.

Suszone pomidory stają się coraz popularniejszym produktem w polskiej kuchni. Lekko słone, bardzo aromatyczne, niemal rozpływające się w garnku lub na patelni pod wpływem ciepła. Ich bogaty smak będzie świetnie pasował do delikatnego jajka. Suszone pomidory sprzedawane są w zalewie z oleju lub oliwy z oliwek lub bez dodatków (na wagę).

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą można podawać posypane świeżym szczypiorkiem lub koperkiem - to zależy od naszego gustu. Warto zachować sobie przepis na jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i fetą na śniadanie wielkanocne.

Jak je przygotować? Oto przepis!

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą: składniki

10 jajek

10 dag sera feta

5 suszonych pomidorów w oleju

2 łyżki majonezu

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1/2 białej cebuli

1/2 łyżki musztardy

sól i czarny pieprz

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą: przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupek. Każde jajko przekrajamy na połówki. Ze wszystkich połówek wyciągamy żółtka.

Suszone pomidory oraz cebulę siekamy bardzo drobno, a fetę kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy to wszystko do żółtek, wraz z musztardą, majonezem oraz szczypiorek. Wszystko mieszamy, przyprawiając solą i pieprzem.

Możemy od razu nakładać farsz do jajek(za pomocą łyżeczki) lub zmiksować go na gładką masę. Wtedy najlepiej zapakować całość do rękawa cukierniczego i wyciskać ostrożnie do każdej połówki jajka.

Układamy wszystkie jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą na talerzu i wstawiamy do lodówki aż do momentu podania. Dekorujemy koperkiem, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą: porady

Jakie mamy sposoby na gotowanie jajek?

Sposób 1:Wkładamy je do gotującej się wody i gotujemy przez 6 minut.

Sposób 2: Możemy też włożyć je do zimnej wody i poczekać do jej zagotowania. Następnie zestawiamy garnek z ognia i trzymamy pod przykryciem przez 17 minut.

W obu przypadkach na końcu zalewamy jajka zimną wodą lub wkładamy je do kąpieli z kostkami lodu.

Następny artykuł