Jak błyskawicznie rozmrozić ryby?
Chcecie przyrządzić rybę z patelni, a okazało się, że filety nadal są zamrożone? Sytuacje da się uratować. Znamy kilka skutecznych sposobów, by rozmrażanie produktu przyspieszyć. Z naszymi wskazówkami czas nie będzie działa na waszą niekorzyść. Sprawdźcie, co możecie zrobić, by przyrządzić wszystkie dania z mrożonych ryb sprawnie.
Radziliśmy wam już jak pozbywać się mocnego rybiego zapachu i jak radzić sobie z posmakiem mułu u karpia . Wracamy ze wskazówkami jak sprawnie rozmrozić zachowane na wigilijne potrawy ryby. Kupowanie ich wcześniej jest doskonałym pomysłem, dlatego wiedza ta z pewnością ułatwi wam sprawne przygotowanie wieczerzy.
Jak szybko rozmrozić rybę?
Najlepszym sposobem jest oczywiście odpowiednio wczesne wyjęcie ryby z zamrażalnika i przełożenie jej do lodówki. To jednak czasochłonny proces , który może potrwać nawet kilkanaście godzin. Jest jeszcze kilka metod, które efekt przyniosą nieco szybciej.
Pierwszą opcją, jaka mamy do dyspozycji jest rozmrażanie ryby pod bieżącą wodą. Zamrożony produkt wkładamy pod zimny strumień i trzymamy, aż stanie się letnia. Wtedy nieco ocieplamy wodę lecącą z kranu. Prowadzimy proces, aż ryba będzie bez lodu.
Patent ten niestety nie tylko grozi rozchlapaniem ewentualnych drobnoustrojów zgromadzonych na rybie po całej kuchni, ale też nie jest ekologiczny. Stosujmy go zatem tylko w sytuacjach podbramkowych.
Jeżeli mamy trochę więcej czasu, lepiej będzie produkt rozmrozić, umieszczając go w misce z wodą. Zamknięty w szczelnym woreczku filet moczymy i czekamy, aż nieco odmarznie. Stopniowo zmieniamy wodę na coraz cieplejszą.
Czego lepiej nie robić?
Trzeba pamiętać, by pod żadnym pozorem nie zalewać ryb wrzątkiem. Rozmrozimy ją wtedy, co prawda ekspresowo, lecz jednocześnie przyspieszymy proces namnażania się bakterii. Co więcej, tak potraktowana ryba, po obróbce termicznej stanie się sucha i twarda. Jednym słowem będzie niesmaczna.
Nie próbujmy też rozmrażać ryb w mikrofalówce, która nie ma specjalnego trybu dedykowanego ocieplaniu zamrożonych produktów. Efekt, jaki wtedy uzyskamy, będzie podobny do sytuacji, gdy mięso zalewamy wrzątkiem.
Źródło zdjęcia: canva/PicturePartners
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: porady.interia, wedkarskiswiat