Jak długo gotować grzyby? Rozwiewamy wątpliwości co do minuty
Czy wiecie jak długo gotować grzyby? Zanim przystąpi się do ich przyrządzania, dobrze jest sprawdzić, jak powinna wyglądać właściwa obróbka termiczna. Od niej bowiem zależy nie tylko smak, ale też nasze bezpieczeństwo. Podpowiadamy, jak uniknąć błędów.
Niedogotowanie grzybów wiązać się może z wystąpieniem niestrawności. Aby próbowanie jesiennego przysmaku skończyło się dla nas dobrze, warto nie tylko zakupić go u sprawdzonego sprzedawcy, czy zebrać z doświadczonym grzybiarzem, ale też zapoznać się z instrukcją dotyczącą przyrządzania.
Czy i jak długo gotować grzyby?
Zdecydowana większość grzybów wymaga obróbki termicznej przed spożyciem. Tylko nieliczne — jak pieczarka czy podgrzybek — mogą zostać spożyte na surowo. Aby było to bezpieczne, powinny być również młode i świeże. Warto jednak zaznaczyć, że i tak co wrażliwsi mogą po takiej uczcie nie czuć się końca dobrze.
Odpowiednio długie przyrządzanie grzybów jest więc kluczowe dla naszego zdrowia. Najczęściej decydujemy się na ich ugotowanie. Warto wiedzieć, jak długo powinno ono trwać, by poszczególne gatunki stały się miękkie.
Czas gotowania grzybów leśnych bywa różny
Grzyby różnią się od siebie i każdy z gatunków będzie zdatny do spożycia w innym momencie gotowania. Najkrótszej obróbki termicznej wymagają młode maślaki i podgrzybki — będą gotowe już po kwadransie.
Nieco dłużej — bo 25 minut — gotujemy boczniaki i koźlaki. Kurki, borowiki i rydze natomiast będą potrzebowały już około 35 minut, by zmięknąć.
Gotowanie okazów świeżych i mrożonych nie będzie się od siebie różniło. W przypadku produktu rozmrożonego nadal trzeba kierować się gatunkiem grzyba. Jeśli planujemy przyrządzanie grzybów suszonych, trzeba je namoczyć w wodzie. Minimalny czas to 2-3 godziny.
Zawsze zalewamy susz zimną wodą. W tym artykule wyjaśnialiśmy dlaczego. Jeśli chcecie dowiedzieć się jak grzyby wysuszyć, sprawdźcie ten materiał . Zdradzamy w nim sprawdzoną babciną metodę — na pewno was nie zawiedzie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jesienią babcia Danusia zawsze dodaje do bigosu wyjątkowy składnik. Każdy błaga ją o przepis
-
Masz w domu orzechy włoskie? W 15 minut zrobisz z nich boski przysmak. Wystarczy 1 dodatek
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama